Världens värsta kungar – boken baserad på SVT Barns populära programserie
Tortyr, brutala blodbad och allmän galenskap. Genom historien har rötägg till kungar, kejsare och härskare plågat oss vanliga människor med sina vansinniga påhitt. I denna humorfyllda faktabok bjuds det på många skratt, mycket rys och massor av fruktansvärda fakta om några av historiens ruskigaste regenter. Boken Världens värsta kungar baseras på en av SVT Barns populära programserier.
Vi har träffat författarduon bakom boken och ställt några frågor om den nyutkomna boken.
Berätta, vilka är ni Annika och Sofia?
Annika: Historiskt intresserad språknörd med livlig fantasi och en ständig längtan efter att få lära mig nya saker.
Sofia: Jag är en 31-årig värmlänning som bor i Stockholm och som älskar historia, hårdrock och hemskheter – gärna tillsammans. Världens värsta kungar är min tredje bok.
Boken är skapad utifrån den populära TV-serien med samma namn. Vad kan läsaren förvänta sig av boken?
Annika: Samma kungar och samma skruvade humor – men mycket mer och extra allt! I boken presenteras fler fascinerande fakta och knasiga upptåg så att läsarna verkligen får tillfälle att lära känna de ruskiga regenterna ordentligt. Det är helt enkelt en kunglig konfekt av längre mer tankeväckande texter och kortare kärnfulla faktarutor. Äldre konst, porträtt och museiföremål varvas med helt nya galet roliga illustrationer och allt är strösslat med en stor portion humor och trams. För det är viktigt att få skratta!
Sofia: Ja, om man redan har sett TV-serien så kommer man att känna igen alla regenter i boken. Som Annika säger, vi paketerar även här historia och hemskheter med humor och trams. Men där upphör likheterna i princip. Vi fokuserar fortfarande på dessa regenters mörkaste sidor, men vi har fyllt boken med en massa nya fakta.
Vem av kungarna tycker ni verkar vara den absolut hemskaste, och varför?
Sofia: Svårt att jämföra dem sinsemellan på grund av både tids- och kulturskillnader. Men Caligula ska ha spelat i en helt egen liga, han brukar ofta utses till ett av de största rötäggen i historien. Världen liksom kretsade kring honom, andra människor var inte vatten värda. Och under arbetets gång blev jag riktigt förvånad över Karl IX:s maktlystnad. Han gjorde verkligen allt för att bli kung av Sverige – inte ens hans familjemedlemmar var säkra. Han kan ha varit den mest brutala kungen i vår historia
Annika: Svår fråga! De går egentligen inte att jämföra med varandra, alla var grymma på olika sätt: Vissa lät makten stiga dem åt huvudet och visste väl inte bättre, medan andra var direkt onda eller rent av galna. Men roligast att skriva om var definitivt Ibrahim I - tänk att få ha varit en fluga på den palatsväggen!
Hur skiljer det sig åt, att skriva för TV, respektive för bokformatet?
Sofia: Oj, det är en jättestor skillnad. När man skriver en bok ställs exempelvis högre krav på att måla upp miljöer och karaktärer. Skriver man ett manus till ett tv-program så kan man låta bilden berätta det mesta av det. Men den kanske största skillnaden har med pengar att göra. När man jobbar med innehåll till ett tv-program sätter ofta budgeten och tillgången till inspelningsplatser gränser, och så får man anpassa skrivandet efter det. Man kanske inte har råd att låta en scen utspela sig på ett mäktigt skepp utan tvingas förflytta scenen till en liten roddbåt istället. Som författare kan man låta kreativiteten flöda lite mer ohämmat, då är det istället den egna fantasin och förmågan som sätter gränser.
Vad var roligast med att skriva boken?
Annika: Alla knasiga fakta jag stötte på när jag gjorde research. Det var svårt att välja ut vad som skulle få komma med i boken. Man kan lugnt säga att människan har varit otroligt uppfinningsrik och påhittig för att få sin vilja fram, det är ett som är säkert. Sedan var det så klart vansinnigt kul att få kliva in i de olika kungliga karaktärerna för att försöka spegla hur de levde, resonerade och såg på världen omkring sig. Efter att ha "spökskrivit" Marie Antoinettes dagbok blev jag nästan lite förvånad över att det inte stod ett fat med macarons och väntade på mig.
Sofia: Att frossa i all knäpp, knasig, spännande, fascinerande, hemsk och blodig, fakta! Researchdelen i historiska projekt, oavsett art, är fullkomligt fantastisk. Att klä hemskheter i humor är också riktigt skoj. Jag tycker att man kan skämta om det mesta, det är ett bra sätt att ventilera och diskutera det svåra. Sedan hade jag otroligt kul när jag skrev scenen där en förstoppad Henrik VIII går på toaletten. Att kunna tramsa runt på det sättet är alltid tacksamt.
Vad är nästa projekt?
Sofia: Oklart, men jag hoppas på att det blir många fler faktaböcker för barn i framtiden. Det lär dessutom bli en del författarbesök i skolor framöver, det ser jag verkligen fram emot.
Annika: För min del väntar ännu mer historisk research då jag just nu sitter och skriver på uppföljaren till en bokserie om "Vår blodiga historia" som kom ut för något år sedan. De böckerna har mer sammanhängande berättelser som riktar sig till något äldre barn än Kungarna, så där behöver jag inte ta det lugnt med blod och äckel – snarare tvärtom. Moahahahaha! Skämt åsido, det ska bli så kul att få resa bakåt i tiden igen och få lära mig ännu mer om världen, hur den har sett ut och hur vår historia påverkar oss idag. Och så längtar jag så klart, nu när coronarestriktionerna äntligen är borta, efter att få åka ut i skolorna och träffa alla mina härliga läsare igen.
Om Annika Meijer
Annika Meijer är född och uppvuxen i ett sandigt blåshål i Skåne. Efter att ha mellanlandat på några olika adresser runtom i världen har hon idag slagit rot med man och två flickor i en 114 år gammal vind i Sundbyberg utanför Stockholm. När hon inte skriver något eget jobbar Annika som översättare och frilansande förlagsredaktör och hon har genom åren skrivit och översatt en mängd barn- och ungdomsböcker, både för ögon och öron. Hon har gett ut Frostbiten: Sagan om Isa är på Bonnier Carlsen.
Om Sofia Bergström
Sofia Bergström är en exilvärmlänning med förkärlek till hårdrock och hemskheter (gärna tillsammans). Till vardags arbetar hon som hårdrocksrecensent på Aftonbladet och redaktör och producent på byrån Delta Studios. Hon har tidigare skrivit för musikmagasinet Close-Up Magazine samt gästat program som Musikhjälpen, Efter fem och Musikguiden i P3 i egenskap av hängiven hårdrocksexpert.