Andreas Palmer: "Det är verkligen sant att människor älskat true crime i alla tider"
Andreas Palmaer blandar historiska brott med nya fall i True Crime 1: 10 grymma brottslingar. Perfekt för alla som gillar att läsa om sådant som har hänt på riktigt.
Här finns tio spännande och läskiga berättelser om brott som hänt i verkligheten. Alla sorters brottslingar är med: fruktade gangsters som Bonnie och Clyde blandas med hjältar som Sali Hafiz – som rånade en bank för att rädda livet på sin dödssjuka syster. Här finns mördare som The Blackout Ripper, som satte skräck i ett nedsläckt London under andra världskriget, och en hungrig björn som dömdes i domstol för att ha stulit honung. Läs om du vågar!
De fantastiska bilderna i boken är gjorda av Henrik Jonsson, som bland annat illustrerat Pax-serien.
Vi fick några minuter med Andreas.
Hur väcktes ditt intresse för läskiga brottslingar?
Jag har länge lyssnat på True Crime-poddar och slukat böcker och dokumentärer om brott, men det var först när jag under författarbesök märkte att även yngre barn älskade (lite för) läskiga true crime-teveserier om Jeffrey Dahmer och andra mördare. Då såg jag det som en rolig utmaning att skriva en bok för den målgruppen som var läskig och spännande, men inte frossade i hemska detaljer.
Hur gick det till när du gjorde research?
Jag läste massor av böcker, lyssnade på poddar och såg dokumentärer. Det viktiga var att få till mixen, att blanda historiska brott med nya, kända och okända brottslingar, och hemskheter och humor. Till det krävdes mycket research.
Varför tror du att människor i alla tider och oavsett ålder gillat att bli skrämda?
Nästan alla är rädda för att drabbas av brott, vem är inte rädd när man går ensam hem genom en mörk park? Och då är det just brottslingar man fruktar. Att läsa eller höra om brott är en slags träning, man närmar sig det hemska och pustar ut. "Det drabbade inte mig. Den här gången …". Men det är verkligen sant att människor älskat true crime i alla tider. Just nu läser jag en bok om true crime i England på 1500-talet, då var människor ännu galnare i historier om brott.
Vad är det som lockar med berättelser om brott som hänt på riktigt?
Fiktion i all ära, men det är något speciellt med att något har hänt på riktigt. Och brott är nästan per definition dramatiska, allt står på spel vid till exempel ett rån. Minsta misstag och drömmen om snabba pengar går upp i rök, istället väntar fängelse eller döden för brottslingen. Och de som drabbas av brottslingen är med om något fruktansvärt som de kanske aldrig glömmer. Det är hemskt och spännande, och viktigt att det berättas på rätt sätt.
När började du själv att läsa?
Min första bok var en hästbok som hette Vitnos, och jag var stolt som en tupp när jag läste klart den. Som att jag klarat första steget på en lång resa. Men det här med att barn inte läste var en icke-fråga när jag var liten. Alla läste, tevespelen var så usla, så vi hade inte mycket annat att göra.
Vad är viktigt att tänka på när man ska välja vad man ska läsa? Både som barn och vuxen?
Att erkänna att läsning kan vara jobbigt. Bibliotekarier och lärare kan ibland trycka ner sin läsglädje i halsen på folk, "Åh! den här boken är så FANTASTISK! Det är omöjligt att lägga den ifrån sig!" De menar inget illa, men jag tror att det kan ge barn som kämpar med böcker dåligt självförtroende. Jag tycker att man ska erkänna att läsning är betydligt mer ansträngande än att till exempel se en Netflix-serie, särskilt de första sidorna. Men när man väl kommer in i en bok är det oslagbart, att själv skapa sig en värld av någon annans ord. Det finns ingen konstform som slår det.
Om Andreas
Andreas Palmaer har skrivit över 20 barnböcker. 2014 tilldelades han Bokjuryns litterära pris för barnboken Hamstern är borta! Andreas bearbetar även böcker till lättläst och har skrivit dramatik för bland annat Malmö Stadsteater och Unga Radioteatern. Andreas är även aktuell med Gamers: Slutspel tredje delan i en serie om vänskap, fotboll och tv-spel. Andreas är bosatt på Södermalm i Stockholm.
Om Henrik
Henrik Jonsson är illustratör och serietecknare. Han är utbildad på Kubert School i USA och har tecknat bland annat för kultklassade serieförlaget DC Comics i serier som Batman och Suicide Squad. Han har tidigare illustrerat bla Pax- och Kung Pow-serien. Henrik är bosatt i Vänersborg.