Bonnier Carlsen, 2025-01-23

Ny bok i viktiga Stopp-min-kropp!-serien

Bra hemligheter får man hålla kvar inom sig. Dåliga hemligheter ska man släppa ut. Bilderbokskaparen Åsa Karsin presenterar på ett enkelt och lekfullt sätt skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter för små barn. En viktig kunskap som hjälper till att stärka barns integritet och gör det lättare att be om hjälp när det behövs. Bra och dåliga hemligheter är skriven i samarbete med med barnpsykologer från Rädda Barnen.

Hej Åsa! Vad är en bra hemlighet och vad är en dålig?

Foto: Stefan Tell

En bra hemlighet känns lätt att bära och en dålig hemlighet känns tung att bära. En bra hemlighet får du behålla för dig själv. En dålig hemlighet ska du berätta. När jag var liten pysslade jag väldigt mycket. Det blev otroligt många presenter till jul att packa in. Minns fortfarande hur nöjd jag var och hur pirrigt och spännande det kändes. Det är en bra hemlighet! Jag minns också ett övergrepp av min teaterlärare när jag var 10 år. Jag vet att jag försökte berätta men hittade inte orden. Och när ingen lyssnade blev jag tyst. Det är en dålig hemlighet!

Vad är syftet med boken?

Att hjälpa barn att förstå skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter. Och att ge dem en röst och verktyg så de vågar berätta dåliga hemligheter.

Varför behövs dessa böcker?

Göra det svåra mer pratbart mellan vuxna och barn.

Vem ska läsa dessa böcker?

Jag önskar att Stopp min kropp-böckerna skulle finnas i varje hem, pả varje förskola och i varje förskoleklass så alla barn får ta del av dem.

Du har även skrivit böckerna Lilla boken om Stopp! Min kropp! och Okej med dig. Hur har detta samarbete med Rädda Barnen sett ut?

Vi har haft ett nära samarbete och vänt och vridit på alla ord och situationer i böckerna tills allt fallit på plats. Nu har vi tre böcker som håller varandra i händerna.

Du är mycket ute på besök i förskolor. Vad brukar du möta för samtal och reaktioner hos barn och vuxna?

Pedagogerna tycker att böckerna är jättebra att jobba med. Att tidigt prata om samtycke, integritet och vikten att berätta om något jobbigt hänt. De tycker också det är bra att böckerna är skrivna direkt till det lilla barnet på ett enkelt, tydligt och lekfullt sett. Barnen tolkar situationerna i böckerna utifrån deras egna erfarenheter. En dålig hemlighet kan var något litet som hänt för ett barn och något väldigt svårt för ett annat barn. När de känner igen sig öppnar de lätt upp och spontant berättar. Det blir alltid fina möten med barnen. Flera gånger har jag varit med om att barn berättar om svåra saker som hänt dem under tiden jag läser. Jag vill vara förövarens värsta mardröm!

Hej Karolina Nenzen, förläggare på Bonnier Carlsen! Vad är syftet med boken boken?

Foto: Caroline Andersson Renaud

Jag skulle säga att böckerna av Åsa Karsin och begreppen Stopp min kropp! och Okej med dig är som en trappa, som ytterst är till för att skydda barn från våld och övergrepp men som hjälper alla barn oavsett vad de möter i livet. Första steget är att göra ämnen som samtycke och integritet pratbara för både barn och vuxna, och att börja med Bra och dåliga hemligheter är perfekt! Boken innehåller situationer som alla kan känna igen sig i, från att inte vilja berätta vem man är kär i eller vilken överraskning man hittat på, till tyngre hemligheter som det är av yttersta vikt att de kommer ut. Helt utan att det blir läskigt – Åsa har skrivit boken så att barn kan tolka och förstå den utifrån sina egna erfarenheter.

Varför behövs dessa böcker?

Vi hör från föräldrar och pedagoger som vittnar om att barn som läst och pratat om böckerna blir bättre på att kolla efter samtycke när de leker, blir bättre på att säga ifrån och oftare berättar för en vuxen om något känns fel.

När barn får ett eget språk för att prata om kroppslig integritet och samtycke, och får förklarat på sin egen nivå hur viktigt det är att berätta om sådant som känns jobbigt, tror jag att både de och de vuxna runtomkring dem får öppnare och bättre samtal. Det hjälper de vuxna att stötta barn omkring sig, vilket ger tryggare barn.

Vem ska läsa dessa böcker?

Detta är böcker man vill läsa tillsammans och prata om, och därför är jag så tacksam att Rädda Barnens barnpsykologer har bidragit med ett kapitel i slutet av böckerna som visar oss vuxna hur vi kan prata om de här frågorna. Det stöttar inte minst föräldrar och andra som läser böckerna hemma med barn. Man arbetar också mycket med böckerna ute i förskolan, eftersom de hjälper till att nå läroplanens mål om att barnen ska utveckla ”medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet”. Rädda Barnen och ChildX har tagit fram massor av förskolematerial kopplat till de olika böckerna, vilket är jättelyxigt.

Hur är det att arbeta med Åsa Karsin?

Fantastiskt! Hon är så omsorgsfull och väljer varje situation, penseldrag och ord i boken noga. Samtidigt brinner hon verkligen för ämnet, något hon kombinerar med en lyhördhet för barnen hon träffar när hon är ute i förskolor och för Rädda barnens psykologers förslag och feedback. Text och bild ser kanske enkla ut eftersom de är så lätta att tolka och läsa, men det ligger mycket tanke bakom!

Hur ser samarbetet med Rädda Barnen ut? Varför vill Bonnier Carlsen göra detta?

Vet inte om du ser något annat vi borde hålla fram här men jag säger som ovan: Bonnier Carlsen är väldigt glada och stolta över samarbetet med Rädda barnen och att vi får vara med och sprida deras viktiga budskap i bokform. Det är en ynnest att få samarbeta med en organisation som också har barnen i centrum och som sitter på så mycket kunnande. Jag lär mig varje gång jag pratar med dem!

Hej Josefine Paulsen, på Rädda barnen! Vad är en bra hemlighet och vad är en dålig?

Dessa begrepp hjälper till med att skilja på hemligheter som känns härliga och att lätta att bära på från de som istället känns tunga och svåra. Bra hemligheter är något som barn får behålla för sig själva och bestämma över medan dåliga hemligheter är något som barn ska få vuxenhjälp med. Dåliga hemligheter kan handla om allt mellan ett bråk med en kompis på förskolan till att ha blivit utsatt för ett brott, och en sådan hemlighet både får och ska man släppa ut. Genom begreppen stärker vi barns integritet och självbestämmande samtidigt som vi tydliggör när vuxenvärlden behöver kliva in och hjälpa till.

Vad är syftet med boken?

Syftet med boken är att hitta ett gemensamt språk för vuxna och små barn att prata om olika typer av erfarenheter och vad ett barn kan göra med en svår sådan. Genom att tidigt i ett barns liv göra detta pratbart ökar vi sannolikheten att barn tar hjälp av vuxenvärlden framåt i det som känns tungt, inte minst om något allvarligt hänt.

Varför behövs dessa böcker?

Bra och dåliga hemligheter behövs för att den på ett enkelt sätt beskriver olika typer av händelser som barn är med om och kan känna igen sig i, samtidigt som den närmar sig utsatthet och våld. Den ger också en tydlighet kring när ett löfte faktiskt får brytas och var ansvaret ligger när ett barn har det svårt.

Tillsammans med böckerna Lilla boken om Stopp! Min kropp! och Okej med dig? skapas ett gemensamt språk om kroppen, integritet, ansvar och gränssättning som vi hoppas kan underlätta för barnen och göra de vuxna modigare!

Vem ska läsa dessa böcker?

Barn i förskoleåldern och alla de vuxna som i olika roller och sammanhang möter dem. Till boken Bra och dåliga hemligheter finns också ett arbetsmaterial för pedagoger och barngrupper i förskolan att fortsätta arbeta med efter att boken tagit slut. Det materialet är gratis och går att hitta på Rädda Barnens webbplats.