Bonnier Carlsen, 2024-08-30

Foto: Agnete Brun

Norskt bokfenomen släpps i Sverige – välkommen till hamnskiftarnas värld

Bonnier Carlsen släpper Vilddjur, första delen i en ny storslagen fantasyserie för 9-12-åringar. Perfekt läsning för alla som älskar Percy Jackson, Hungerspelen och Narnia.

Den norske författaren Håkon Marcus debuterade 2023 med fantasyromanen Vilddjur, hans masterprojekt från en författarutbildning vid Norsk Barnebokinstitutt. Nu kommer denna norska försäljningssuccé äntligen på svenska.

”Jag skickade mitt debutmanus till de fyra stora förlagen i Norge och alla fyra ville ge ut boken, det var helt galet!” berättar författaren Håkon Marcus.

”Jag har utgått från min kärlek till fantasygenren. MEN det är en kärlek med modifikation. En hel del fantasy som skrivs innehåller vissa saker bara för att det alltid har varit så. Det har jag försökt frigöra mig från. Jag har också arbetat mycket med att intervjua och testa texten på målgruppen, och mycket som händer i boken är direkt inspirerat av det barnen berättat. Jag ser mycket fram emot att min bok nu ska få möta de svenska läsarna.”

Vilddjur är fängslande fantasy med en alldeles egen twist, och läsaren möter här en värld där hamnskiftarna i största hemlighet lever mitt ibland oss. De är vilda djur med mystiska krafter, som kan förvandla sig till människor när de vill. De kämpar för mark, makt och vilska - den urgamla kraften som tvingar naturen att lyda dem.

Men det här vet Embla Villsejd, 13 år, ännu ingenting om. Hon har nog med saker att hantera: en ny skola, en asjobbig storasyster och föräldrar som alltid lägger sig i. När mystiska saker börjar hända runt henne upptäcker Embla att hon verkar vara utvald att spela en avgörande roll i en livsfarlig maktkamp. Problemet är bara att hon inte verkar ha några speciella krafter alls. Trots detta beslutar Embla sig för att genomgå hamnskiftarnas årliga prov, utmarksprovet. Hon inser snabbt att provet är på liv och död. Nu måste hon inte bara överleva i den magiska vildmarken, hon måste också upptäcka vem hon egentligen är innan de ondskefulla ugglorna fångar henne i sina rakbladsvassa klor.

”Boken är strukturerad lite som ett mysterium. Huvudmysteriet är egentligen Embla. Vem är hon och varför vill alla ha tag i henne?” säger Håkon Marcus.

Vilddjur är första delen i en fantasyserie som tagit läsarna med storm och fått en självklar plats i varje norskt barns bokhylla. Vilddjur vann debutantpriset Trollkrittet, samt är nominerad till ARKs barnbokspris 2024 och det norska Bokslukarpriset 2024/2025. Bokrättigheterna är sålda till hittills sju länder, och den svenska utgåvan är först ut av översättningarna.