Maya Jönsson: "Min sons stora intresse för verktyg var inspirationen"
Med två ord per uppslag, karamelliga kulörer och coola djurfigurer bjuder Maya Jönsson in till en charmig värld av vänskap och lek för de allra yngsta. Aj då, BOBO är den andra boken i en serie om Bobo och hens vänner.
Här berättar Maya om hur serien om Bobo kom till.
Bobo är en ganska ny liten filur i bilderboksvärlden. Hur föddes Bobo?
Jag läste mycket och tidigt med mitt barn för att det är så väldigt mysigt och kul. Jag hade mest koll på målgruppen 3–6 år så utbudet av småbarnsböcker var ganska nytt för mig. Det var tyvärr bara ett fåtal böcker som vi fastnade för och som lästes om och om och om igen tills jag kunde dem baklänges. Det var många böcker för 0–3 år som saknade handling och dramatiska kurvor. Och så finns det många som jag har svårt för rent estetiskt. Det ledde till ett sökande efter vad jag gillar och vad som fungerade bäst med små barn i min närhet. Hundratals bibliotekslån senare hade jag en ganska tydlig bild av vad jag ville skulle finnas och så föddes Bobo och hens vänner ur det.
Du är ju konstnär och illustratör med många bilderböcker bakom dig som du illustrerat, hur har det varit att nu även skriva?
Det var en frihet att direkt kunna tänka i bild och text samtidigt. Att leka runt med ord och bild växelvis och se vad som händer. Bilderna är ju det jag är trygg i medan texten måste kämpas fram. Men jag blev lite hjälpt av att försöka få en melodi i texten som känns bra att läsas fort då många i målgruppen är en otålig skara där själva bläddrandet är en stor del av nöjet. Några rim här och där, tydliga bilder och en ordentlig dramatisk kurva trots de få orden.
Kan du berätta om hur en historia om Bobo tar form?
Jag börjar med att fundera över vad som intresserar små barn. Och bygger en handling kring det. För den senaste boken Ajdå, BOBO var det min sons stora intresse för verktyg som var inspirationen. Med Hoppsan, BOBO var inspirationen vinter. Jag minns den magiska känslan av att ha ett barn i knät som inte vet vad vinter egentligen är och att kunna visa allt kul med vintern i en bok.
Vilka bilderböcker tyckte du om som liten?
Jag gillade nog det mesta. Jag minns framförallt den mysiga känslan av att få krypa upp hos en vuxen som vill gå in i en sagovärld tillsammans med en. Vi hade många böcker med ”tomtar och troll” som jag vet att jag gillade. Sen har Tove Janssons, Gunilla Bergströms och Sven Nordqvists bilderböcker alltid varit favoriter.