Mammas vidriga kompis – om när hemmet inte längre är en säker plats
Krocken mellan dröm och verklighet och hur tungt det kan vara att vara tvungen att bära på en hemlighet är teman i Pengarna som utkom 2021. Det var Bengt Ohlssons första bok för unga läsare och som fick en fint mottagande. Nu följer han upp sin barnboksdebut med Mammas vidriga kompis. Återigen bjuds läsaren på en lågmäld roman där en ung persons tankar, känslor och relationer vävs in en tät och spännande intrig som drivs framåt.
Vi ställde några frågor till Bengt och här berättar han om hur det var att debutera för unga läsare och om den nya boken.
Hur var det att möta en ny målgrupp läsare och vad har du fått för spontana reaktioner/återkopplingar på din barnboksdebut Pengarna?
Det var spännande eftersom jag inte känner så många barn i tioårsåldern, men inför den första boken lät jag några barn provläsa, och de gillade den skarpt – det gav mersmak till att skriva mer!
I din nya bok är temat bland annat psykisk ohälsa, varför ville du skriva om det ämnet?
Det finns två spår i denna bok, det ena handlar om Henrik, huvudpersonen, som upplever hur hans hem inte längre är den trygga plats han är van vid när en kompis till hans mamma tillfälligt flyttar in. Henrik gillar inte mammans kompis och hon tycks inte gilla honom heller. Det tyckte jag var spännande, hur han måste förhålla sig till henne och denna nya situation. Det andra spåret handlar om Elvira som är ny i Henriks klass. Hon lider av ångestproblematik men döljer det inte. Och tvärtemot vad man skulle kunna tro, att detta skulle leda till att hon blir mobbad och utstött, blir hon istället väldigt populär och en ny ledargestalt i klassen. Dessa två spår väver jag sedan ihop …
Mammas vidriga kompis är skriven i jagform och vi får följa Henrik som ogillar mammas nya kompis som tillfälligt flyttat in hos dem, och hur han också får upp ögonen för en ny klasskompis som öppet berättar om sin ångestproblematik.
Hur gör du för att sätta dig in i tankevärlden hos en ung kille?
Jag tänker inte så mycket på att det är en ung pojke jag skriver om. Jag försöker fundera över hur jag själv skulle ha upplevt det hela, om min mamma hade en kompis jag inte gillade som flyttade in hos oss, det var därför inte svårt att sätta sig in i Henriks känslor. Nyckeln till allt skrivande är att inte göra så stor affär av att man skriver om någon som inte är som en själv, utan tar fasta på det vi alla har gemensamt, oavsett ålder, kön etc.
Vilka frågor och funderingar hoppas du kunna väcka hos läsarna med denna bok?
Det är upp till varje läsare vad man tänker och känner, jag lämnar över det till dem. Jag hoppas bara att läsarna ska tycka att det är en spännande och engagerande bok, att man ska vilja läsa vidare för att få veta vad som ska hända. Det är alltid min förhoppning, oavsett om jag skriver för barn eller vuxna.
Om Bengt Ohlsson
Med Gregorius fick Bengt Ohlsson 2004 års skönlitterära Augustpris. 2011 nominerades han återigen till Augustpriset för romanen Rekviem för John Cummings. Hans senaste romaner är De dubbelt så bra (2018), Min perfekta man (Bonnier Bookery, 2019) och Midsommarnattsdrömmar (2020). Han är sedan 1988 krönikör i DN och programleder tillsammans med Liv Strömquist programmet Allvarligt talat i Sveriges radio.
Om Mammas vidriga kompis
En dag när Henrik kommer hem från skolan sitter mamma i köket med en kompis. Henrik tycker omedelbart illa om Fiona, som hon heter, och hon verkar tycka lika illa om honom. Hur länge ska hon bo hos dem? Henrik börjar gå omvägar för att slippa möta henne.
I skolan har han fått en ny klasskompis, Elvira. När Henrik berättar för Elvira om hans mammas vidriga kompis säger hon att han måste ta reda på mer om henne. Henrik snokar igenom Fionas väskor, och gör där en kuslig upptäckt…
Sagt om den tidigare boken Pengarna
"Egentligen är det lite märkligt att Bengt Ohlsson aldrig tidigare skrivit en ungdomsbok. Han verkar nämligen som klippt och skuren för att göra det. När det nu händer är det bara att tacka och ta emot." Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst, häfte 2-2021
"Lättläst, engagerande, lagom komplicerat på ett ärligt sätt." Dagens Nyheter
"Pengarna beskriver väl-digt väl den ensamhet och ångest Henrik känner i och med sitt handlande, och stämningen blir mer och mer mardrömslik." Lokaltidningen Landskrona