Hyllad barnboksserie om vänskap, språk och mod
Med tredje boken om Maryam, Maryam och svårkänslan, har Minoo Shams hittat ända in till de mest komplexa och svårburna känslorna. Egentligen är det ju en bra sak att ens bästa kompis och ens älskade kusin har funnit varandra. Det borde vara det i alla fall. Ändå känns det långt ifrån bra. Det känns faktiskt riktigt dåligt.
Vi har lärt känna Maryam och Ida i böckerna Maryam och mormorsmålet, och Maryam och hjärtegästerna – böcker som både hittat hem hos sina läsare och hyllats av kritiker.
I Maryam och svårkänslan ska Maryams moster och kusinen Salvador komma på besök från Iran och Maryam ser fram emot besöket.
Hemma i Iran var hon och Salvador bästa vänner, och nu ser hon fram emot att låta honom träffa Ida. Två bästa vänner borde väl vara dubbelt så bra? Men när Salvador och Ida finner varandra känns det inte som Maryam hade trott. Det verkar som att de två gillar varandra mycket, kanske mer än de gillar Maryam? Svartsjuka är en svårkänsla som kan göra en elakare än vad man vill vara.
Minoo Shams har tidigare arbetat som förskolelärare och har i sina böcker om Maryam lyckats gestalta den verklighet som kan möta ett barn som har flytt ifrån sitt hemland. Erfarenheter som utgör den fond mot vilket det vardagliga, festliga, roliga, sorgliga och ganska komplicerade livet utspelar sig. Många är de barn som kan känna igen sig i Maryam!
Den första boken om Maryam blev utsedd till en av årets bästa barn- och ungdomsböcker med motiveringen: "En kapitelbok för lågstadiet om vänskap – och vilken vänskap! Om språk, lojalitet och mod; berättelsen om nyanlända Maryam och svenska Ida suger tag direkt.” Göteborgs-Posten
Böckerna om Maryam passar barn mellan 6–9 år.