Elin Persson tilldelas Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021
Elin Persson belönas med Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021 för sin debutroman De afghanska sönerna. Det prestigefyllda priset delades ut av H.K.H Kronprinsessan Mary under en direktsänd prisutdelning i Skuespilhuset i Köpenhamn.
Motiveringen:
Med ett brännande aktuellt ämne imponerar årets pristagare på bedömningskommittén. Genom sitt skönlitterära berättande ger pristagaren en dokumentär känsla och bygger skickligt upp bilden av en verklighet där ingen är ond eller god. Skildringen av de människor läsaren möter blir aldrig svartvit eller förenklad. Årets pristagare beskriver med sinnlig detaljskärpa den tillvaro huvudpersonen möter vid ett flyktingboende, vilket skapar stark identifikation med bokens karaktärer och gör det omöjligt att värja sig mot bilden av en situation där alla är vanmäktiga fångar och, i någon mån, förlorare. Berättelsen ger inga förklaringar, lösningar eller slutsatser utan växer till en rasande anklagelse som sträcker sig långt utanför bokens pärmar, mot ett system som krossar dem som är gjorda av glas. Årets pristagare är Elin Persson, De afghanska sönerna.
Om Elin
Elin Persson, född 1992, är socialantropolog och har gått skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola. När hon inte skriver jobbar hon med socialt arbete. Hennes debutroman De afghanska sönerna är en brännande text som inte vill släppa taget. Den är också en hyllning till alla som jobbar på HVB-hem. Elin Perssons nya bok, Det är någonting som drar i mig, utkom våren 2021.
Om boken
I sin romandebut tecknar Elin Persson osentimentalt tre unga livsöden med värdighet och medmänsklighet. Och läsarhjärtat brister.
Rebecka är ny på jobbet på HVB-hemmet, hon har gått introkursen och hon följer alla regler som står i pärmen. Hon får rådet att lämna jobbet på jobbet, att inte låta sig bli berörd. Men ibland när det blir för mycket flyr hon ner till källargången vid grovsoprummet och sitter där en stund och petar på den skrovliga betongväggen tills det bildas en liten hög med grått smul på golvet.
Varje dag möter hon Ahmed som dansar snabbt med höfterna, Hamid som har Migrationsverkets brev på nattduksbordet och Zaher, den nyaste på boendet som rör sig tyst längs korridorerna i sina glittriga sandaler. De är Afghanistans söner, och Rebecka på asylboendet är deras anhörig.
Sagt om De afghanska sönerna
"Den visar allt jag inte visste om en historia jag trodde jag redan kunde. Inte bara en lyckad debut alltså, utan en riktigt lyckad roman. En sån som det inte går att värja sig mot." Expressen
"Framför allt lyckas Persson skriva fram en ovanligt stor komplexitet, som ger djup åt den tunna boken. Här finns ofta inga rätta svar – åtminstone inga som är enkla, eller möjliga att förverkliga. Persson skildrar en uppsättning av personer som allihop har brister och fördomar, bättre och sämre sidor." /.../ "Allihop blir de mångbottnat mänskliga, på ett sätt som inte bara gör boken bättre utan också känns befriande – och som verkligen behövs i ett kallt samhällsklimat." Svenska Dagbladet
Frågestund med Elin Persson
Berätta kort om din bakgrund, vem är Elin?
Jag kommer från ett väldigt litet samhälle i Hälsingland som heter Lingbo. Jag är utbildad till socialantropolog, och arbetar med socialt arbete. Också skriver jag, det har jag gjort alltid. Jag gick skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola, och skrev där min debutroman De afghanska sönerna. Idag bor jag i Umeå och varvar skrivandet med socialt arbete och naturen.
Vad handlar De afghanska sönerna om?
Rent konkret skildrar romanen ett hvb-hem för ensamkommande ungdomar där en ung tjej vid namn Rebecka arbetar. Hon har hand om en avdelning för tre killar från Afghanistan och genom hennes blick får vi lära känna Ahmed, Zaher och Hamid. För mig handlar “De afghanska sönerna” om väntan och vad det kan göra med människor. Om att befinna sig i ett limbo mellan det som har varit, och det som ska bli. Zaher, Hamid och Ahmed är tre väldigt olika personer, som bär på olika erfarenheter och minnen. De förenas i väntandet och hanterar det på olika sätt.
Vem är din tänkta läsare? Vad önskar du att läsare ska ta med sig av din berättelse?
Jag har arbetat med ensamkommande ungdomar, och under skrivprocessen var dessa ungdomar mina tänkta läsare. Det var dem jag riktade språket och berättelsen till. Sedan boken släpptes önskar jag att den når de personer som behöver den, både de med egna erfarenheter av flykt och de som undrar om hur det är på ett hvb-hem. Min önskan är inte att ge några svar, snarare att skapa perspektiv och öppna dörrar till nya tankar.
Berätta om din nya bok
Det är någonting som drar i mig handlar om Andréa som bor i en liten byhåla. Hennes närmaste vän är skötsam och gör det man ska, medan Andréa längtar efter något annat. På kvällarna drar hon till torget, hoppar in i en epa, hänger med äldre och dricker öl ur långburkar. I skrivandet utgick jag mycket från en känsla som jag tror att många som kommer från ett mindre samhälle kan relatera till, att någonting inuti en drar, att ströva runt på vägarna och bara vänta på att något ska hända, vad som helst egentligen.