Du har rätt – en personlig handbok om barnkonventionen
Idag utkommer Du har rätt av Jason Diakité och Matilda Westerman ut. Det här är en handbok att ha med sig i ryggsäcken där du får lära om vilka rättigheter alla under 18 år har.
Med boken vill författarna skapa en känsla av hopp och delaktighet, men också ge unga läsare verktyg för att själv påverka sin vardag och engagera sig. Boken är illustrerad av Andrea Pippins.
Här berättar Jason och Matilda om boken
Hur fick du/ni idén till boken?
–Matilda fick idén och presenterade den för mig, säger Jason.
– Jag har nästan jämt funderat på det här med barns rättigheter, inflytande och hur det går att skapa engagemang och hopp hos unga för att de ska känna att de kan vara med och påverka samhället. Så idén har legat i mittbakhuvud ett bra tag. Sen träffades Jason och jag innan sommaren 2019 och då var det som att idén hoppade fram från bakhuvudet och fick konturer, säger Matilda.
Hur hittade ni varandra som författarduo?
– Vi lärde känna varandra då Matilda jobbade med Gustav Fridolin och då Matilda fick idén till den här boken tyckte hon att vi borde skriva den ihop. Allt bestämdes över en fika. Sen var det igång, säger Jason.
Vad är barnkonventionen för dig?
– Barnkonventionen har likt FNs deklarationer i övrigt varit ganska abstrakt i mitt liv. Jag vet att dessa dokument finns, men de relateras sällan till mitt vardagliga liv. Just därför har det varit en nyttig påminnelse att skriva om Barnkonventionen, det gör den verkligare. Och att den blivit svensk lag i år är ett stort steg i att etablera Barnkonventionen i praktiken, säger Jason.
–Jag har alltid varit engagerad, ända sen jag var 7 år. Så för mig är Barnkonventionen en superviktig hävstång för att få vuxna att förstå att barns röster ska räknas och att de har en massa rättigheter som vuxna tenderar att glömma bort. Därför känns det extra kul och viktigt att skriva en bok om just detta, säger Matilda.
Varför är barnkonventionen/en bok om barnkonventionen viktig just nu?
– Just för att den har blivit lag och att vi förmodar att våra läsare kanske inte känner till att konventionen finns, vad den innehåller och hur den relaterar till just dom.
Vad vill du/ni att läsarna ska få med sig efter att ha läst boken
– Hopp, en känsla av att det är möjligt att förändra – både samhället men också sitt eget liv. Vi vill att barn och unga ska förstå mer om vad de olika rättigheterna faktiskt innebär för dem konkret i deras liv och att de ska förstå att det faktiskt är möjligt att skapa förändring. Att barnkonventionen är ett verktyg och skydd som de kan luta sig mot i så många olika situationer. Samt att de blir medvetna om att barn har rättigheter som vuxna måste följa.
Om författarna och illustratören
Matilda Westerman
Matilda Westerman har arbetat som stabschef på Utbildningsdepartementet och gick redan som sjuåring med i sitt första elevråd. Under flera år satt hon i BRIS förbundsstyrelse. 2018 debuterade hon med boken Så funkar Sverige.
Jason Diakité
Jason Diakité har tagit emot pris för sitt engagemang mot främlingsfientlighet, och i över tjugo år skrivit samhällskommenterande musik under sitt artistnamn Timbuktu. Han har tidigare gett ut En droppe midnatt på Albert Bonniers förlag.
Andrea Pippins
Andrea Pippins har illustrerat både egna och andras böcker, bl a I Love My Hair och Young Gifted and Black. Andrea har nämnts i O. The Oprah Magazine och hon har även samarbetat med The New York Times, Lincoln Center och The National Museum of African American History and Culture (NMAAHC). Andreas passion är att skapa bilder som är tilltalande att se på och som även lyfter de frågor som är viktiga för henne.