Drakar och Demoner – från rollspelsuniversum till bokserie
Den 18 augusti utkommer den första delen i serien Drakar och Demoner. Drakar och Demoner – Uppvaknandet utgår från den värld som skapats i rollspelet Drakar och Demoner, som blev ett fenomen under tidigt 80-tal. Fria Ligan har skapat en nyutgåva av bordsrollspelet som både är en hyllning till arvet från 80-talet och en vidareutveckling – anpassad för rollspel på 2020-talet.
Maja Lindqvist, förläggare:
– Det här är verkligen ett drömprojekt för någon som älskar att se berättelser ta form, säger Maja Lindqvist, förläggare på Bonnier Carlsen. I barnbokssammanhang märks det tydligt att rollspel och skrivande hör ihop, det finns otaliga begåvade författare och illustratörer som har präglats av en uppväxt i spelvärlden.
Uppvaknandet
Emmelie Pettersén Uggla (E.P. Uggla) är författare till den första boken Drakar och Demoner – Uppvaknandet, Hon skriver allt från thrillers, skräck och dystopier för vuxna och unga vuxna. I boken, som riktar sig till mellanåldern, tätnar intrigerna och mysteriet genom spänning, äventyr och skicklig berättarteknik. Med befriande humor och det bästa från rollspelsvärlden är boken även en välkommen läsning i fantastygenren som helhet.
Både boken och nya Drakar och Demoner-spelet illustreras av Johan Egerkrans, en av Sveriges ledande illustratörer och skapare av böcker som Nordiska väsen, De odöda och Drakar.
Dominerar den svenska rollspelsvärlden
Drakar och Demoners dominans inom den svenska rollspelsvärlden har lett till att namnet idag för många är synonymt med hela genren bordsrollspel. Bordsrollspel är ett sällskapsspel i bokform där allt som behövs för att spela är böcker, tärningar, papper och penna. Spelarna gestaltar varsin karaktär och skapar en berättelse tillsammans genom improviserad dialog.
Ett dreamteam bakom nyutgåvan
Ett dreamteam av svenska rollspelsskapare är knutna som skribenter till nyutgåvan av Drakar och demoner, bland annat den hyllade författaren Niklas Natt och Dag, känd för den prisbelönta Bellman noir-sviten med böckerna 1793, 1794 och 1795. Rollspelens uppkomst i Sverige har skildras i den uppmärksammade dokumentärfilmen Mot andra världar på SVT. Bordsrollspel har haft en stark uppgång både i Sverige och internationellt de senaste åren, bland annat genom åttiotalsnostalgin i den populära serien Stranger Things och användningen av crowd-funding-kampanjer. Digitala plattformar har också lanserats som gör det enkelt att spela bordsrollspel online med vänner.
E.P. Uggla, författare till Uppvaknandet:
– Jag är en av de där rollspelsnördarna som tokälskade Drakar och demoner. Någon gång under tidigt 2000-tal började jag istället spela RPG. Kanske mest för att jag då inte behövde tjata på någon annan för att få spela. Men det är svårt att beskriva nostalgin som vällde upp när jag började gå igenom nytt och gammalt material inom Drakar och Demoner för att kunna hitta en ny historia att berätta. Plötsligt kom jag ihåg alla de egna äventyren jag skrev till Drakar och Demoner som jag sedan tvingade min (stackars) lillasyster och hennes vänner att spela. Det är svårt att kunna önska sig något mer än att nu faktiskt på riktigt få skriva en bok i den världen.
Sedan måste jag tillägga att jag tror att Drakar och Demoner var en ventil för många av oss nördar när det kom. För du erbjöds att kunna fly den grå vardagen in i en värld där du kunde bli vem du än ville. För det är ju som min redaktör Anton sa: I Drakar och demoners rollspelsuniversum är det sällan viktigt om du är en alv, dvärg, orch, människa eller anka. Det enda som spelar roll är vart du är på väg och vem du tänker döda, och så klart, att inte dö först.
Om Uppvaknandet
Allt tycks gå fel. Först försvinner Tameas bror på ett hemligt Sedan börjar hennes tatuering att bränna som eld. Och då plötsligt från ingenstans säger hennes pappa att hon ska giftas bort. Tameas enda val är att lämna hemmet och hitta sin bror. Fast världen utanför stadsmurarna är hårdare än hon kunnat drömma om. Hon tvingas slå följe med en tjurskallig anka och en tjuvaktig alv. Men kan hon verkligen lita på sitt resesällskap? Och hur ska hon kunna hitta sin bror, när hon knappt klarar att ta sig levande till närmaste grannby?