Bonnier Carlsen, 2024-08-09

Foto: Gabriel Liljevall

Caroline Engvall: "Nästan hälften av alla barn i mellanstadieåldern har blivit utsatta för sexuella trakasserier"

Hur är det att få sin bild upplagd på ett exposekonto eller bli tjatad på om nakenbilder? Eller att bli kontaktad i sexuellt syfte av äldre personer? Var fjärde tonåring vet precis hur det känns, för så många blir utsatt.

Genom verkliga case och berättelser från barn och unga som blivit utsatta på nätet lär nya boken Fin du är dig hur man ska hantera ovälkomna kontakter, hur du kan tänka kring säkerhet och anonymitet, men också vad lagen säger. Och viktigast av allt: ingen utsatt är ensam. Det finns alltid någon att berätta för, och någon som kan hjälpa.

Boken är skriven av Caroline Engvall som är specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet och har lång erfarenhet inom ämnet genom böcker, reportage och folkbildningsprojekt. Här berättar hon om arbetet med boken.

Ladda ner kostnadsfri lärarhandledning

Är du lärare och är intresserad av att veta hur man kan använda boken i undervisningen

Berätta om processen och beslutet att skriva denna bok!

Det här är min trettioförsta bok som handlar om barns utsatthet på nätet - men den första med målgrupp högstadiet. Det känns väldigt viktigt eftersom många i den åldern har varit eller riskerar att bli utsatta för sexualbrott på nätet. Boken rustar barn att känna igen processen innan brott sker, visar dem var gränsen går så att de av misstag inte utsätter någon annan - och berättar att skulden aldrig ligger på den som utsätts för brott.

Varför ska man läsa den här boken?

Foto: Gabriel Liljevall

Många barn som utsätts för sexualbrott på nätet tror att de är ensamma och att allt är deras fel. Därför blir de ofta tysta om det de är med om, vilket kan orsaka psykisk ohälsa.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig efter att ha läst boken?

Kunskap om brotten som kan drabba vem som helst på nätet – men också ökad trygghet att våga berätta om dem.

Hur talar man med sitt barn om dessa frågor?

Nyfiket och engagerat. Nätet är en fantastisk plats för många. Visa tydligt att du som vuxen aldrig blir arg.

Vad reagerade du starkast på under arbetet med boken?

Hur oerhört vanligt det är att barn utsätts på nätet. Ett barn av fyra under 18 år har varit med om ett sexuellt övergrepp. Nästan hälften av alla barn i mellanstadieåldern har blivit utsatta för sexuella trakasserier (könsord, oönskade nakenbilder och tafsning). Vi behöver förebygga med läsning och kunskap.

Du lyfter dessa frågor dagligen även bl a på din instagram, som föreläsare och i böcker för andra åldrar. Vad är speciellt med att nu göra denna bok på ämnet?

Den här boken är en förlängning av "Nollan och nätet”-serien för mellanstadiet, som många vuxna med barn läser i hemmet och i skolan. Tacksam att kunna sprida kunskap till ännu en viktig målgrupp.

Om författaren

Caroline Engvall är författare, föreläsare och journalist specialiserad på sexualbrott mot barn och har skrivit över 30 böcker om ämnet. Hon är organisationen Safe selfie academys grundare och driver ett flertal brottsförebyggande projekt. Caroline Engvall har emottaget ett flertal priser för sitt arbete, 2021 tilldelades hon bl. a Karin Söder-stipendiet för sina insatser för att lyfta frågan om sexualbrott mot barn på nätet och 2023 emottog hon ett av Guldäpplejuryns särskilda pris.