Bonnier Carlsen, 2024-09-25

Foto: Caroline Andersson Renaud, Chris Önnerby

Booktokprofilen Jasmine Darban och Bonnier Carlsen startar bokutgivning

Sveriges största booktok-kreatör Jasmine Darban startar imprintet Fenix i samarbete med Bonnier Carlsen. Med start under våren 2025 kommer de under varumärket Fenix ge ut böcker för unga och vuxna – böcker som hittat sina läsare genom hashtagen #booktok.

Under de senaste åren har hashtagen #booktok på TikTok fått miljoner människor världen över att upptäcka böcker. Fantasy och romance för unga vuxna och vuxna är genrer som framför allt lyfts, och spridningen har påverkat bokförsäljningen i många länder och fått bokhandeln att inrätta särskilda booktokhyllor.

Jasmine Darban, 22 år, influencer på TikTok och juriststudent:

Foto: Chris Önnerby

– Det här är verkligen ett drömprojekt för mig. Läsning är en viktig del av vem jag är, och tack vare Booktok har jag fått chansen att möta andra bokälskare och ta del av deras boktips. Att få vara med och bestämma vilka böcker Fenix ska ge ut för alla som tycker om härligt känslostarka böcker är fantastiskt inspirerande, och jag längtar så mycket efter att få berätta om böckerna, och visa upp Fenixutgivningen för alla!” sägerJasmine Darban är en inflytelserik TikTok-kreatör som fokuserar på böcker och har byggt upp ett starkt community av bokälskare i Sverige. Hennes TikTokvideos med bl. a. bokrecensioner har över 1,5 miljoner likes.

Ulrika Caperius, litterär chef för Bonnier Carlsen:

Foto: Caroline Andersson Renaud

– Jasmine är en inspirerande person som jag länge har velat arbeta tillsammans med. Hon är en engagerad läsare som precis som vi brinner för känslostark läsning att förlora sig i, och vi är stolta över att tillsammans med Jasmine få leta upp booktokböcker med potential att fånga en bred läsarskara.

Första böckerna ges ut våren 2025

Fenix utgivning presenteras med start i oktober 2024 och de första böckerna ges ut våren 2025. Fenix planerar att ge ut 2–4 titlar per år.

Logotyp och grafisk profil av Ilse-Mari Berglin.

Fenix ger ut böcker för alla som älskar att dras in i berättelser som berör, förtrollar och inspirerar. Böcker som väcker starka känslor av både kärlek och sorg, och som är omöjliga att lägga ifrån sig. Berättelser som öppnar dörrar till andra världar, och som du kan inte låta bli att dela med andra. Fenix ger ut böcker som blir en del av den du är.

Kontakt Fenix och Bonnier Carlsen:

Lydia Putkinen Tappert, Lydia.putkinen.tappert@bonnierforlagen.se