Bonnier Carlsen, 2025-02-17

Omslagsillustration: Tania Goryushina

Barn på flykt skildras i ett nytt samarbete med Rädda Barnen

Zlatas värld är en drabbande berättelse om att vara barn när kriget kommer. Om att lämna allt bakom sig i ett hemland, men också om att få ett nytt land, nya vänner och möjligheter. Om längtan, vänskap och att hitta sin plats i livet.

Författaren Josefin Michanek arbetar som psykolog på Rädda Barnen och skriver utifrån sina möten med barn på flykt. Zlatas värld är en bok att beröras av och samtala om. Den är illustrerad av den erfarna ukrainska illustratören Tania Goryushina. Boken ges ut i två versioner. En utgåva som är skriven på både svenska och ukrainska där boken, på varje uppslag, går att läsa på båda språken. Den andra är enbart på svenska.

Till Rädda Bartnens webbplats

Josefin Michanek, författare:

–Kriget i Ukraina har nu pågått i tre år, och som i alla krig drabbas barnen värst. Med boken Zlatas värld vill Rädda Barnen lyfta barns erfarenheter av att fly. Det finns mycket som vuxna runt barnen – lärare, tränare, grannar – kan göra för att ge bidra till att barn får en bra start i Sverige. Jag hoppas att boken kan vara ett sätt att prata med barn om vad det innebär att fly, och hur vi alla kan hjälpas åt så att de som kommer till Sverige får det så bra som möjligt. Redan när jag utbildade mig till psykolog var det barnen jag fokuserade på. Det har alltid varit deras berättelser som tydligast fångat mitt intresse. Polina från Ukraina mötte jag på ett slitet asylboende. Det var någon månad efter att Ryssland invaderat hennes hemland. Hon hade tvingats fly i all hast och jag kände direkt att jag ville berätta hennes historia.

Foto: Sofia Mustaniemi

Tania Goryushina, illustratör:

– Jag valde akvarellteknik för att ge bilderna en mjukhet och känslomässig laddning som speglar huvudkaraktärens vardag och oro. För att skapa karaktärerna bad jag vänner och grannar posera som referensbilder. Zlatas pappa inspirerades av två ukrainska soldater vid fronten, som har döttrar som väntar på dem.

Om boken

Kriget kom så fort till Ukraina att Zlata knappt hann ta med sig något. Hennes favoritleksaker och katten Storm blev kvar. Men det allra svåraste var att pappa och hennes kusin Maxim var tvungna att stanna kvar i Ukraina.

I Sverige är allt nytt – maten, skolan och språket med sina konstiga ljud. Men godiset smakar nästan ännu bättre här. Och det finns många i klassen som Zlata gärna skulle vilja bli vän med. Ändå avskyr hon att vara ny i skolan och känna sig som en främling. Hon hade ju redan en skola hemma, med solrosor utanför fönstren.

Maxim skulle ju komma, snart! Det hade mamma lovat. Då skulle de få gå i samma klass igen. Och Zlata skulle inte längre vara den enda som inte förstod vad alla pratade om eller vara den enda utan studsmatta på gården och en pappa som bakade bullar.

Men veckorna går och inget händer. Tills en dag när pappa ringer från Ukraina. Men han säger inte att Maxim är på väg. Istället berättar han att skolan har blivit bombad och inte finns längre, den är helt förstörd. Då förstår Zlata att hon måste kämpa ännu hårdare för att få Maxim till Sverige.

Om Josefin och Tania

Foto: Sofia Mustaniemi

Josefin Michanek är författare och arbetar som psykolog på Rädda Barnen och skriver utifrån möten med barn på flykt.

Tania Goryushina är en erfaren illustratör utbildad i Kyiv, Ukraina. Med många barnböcker bakom sig på både ukrainska och svenska och flera priser är hon ett välkänt namn i både Sverige och Ukraina. Hon undervisar även inom konst i båda länderna.