Arga tanten – en uppskruvad berättelse om vardagens äventyr
Vill ni skratta, förfasas och samtidigt njuta av ett genialiskt bilderboksäventyr? Simon Jannerlands bjuder på perfekt högläsning med sin berättelse Arga tanten – om de tre vännerna i det pittoreska lilla kvarteret. Det är en komplett galen – men stundtals även finstämd och varm – berättelse med osannolika inslag av lövräfsning, nystånkad korv, yxor och löständer – allt illustrerat i en generös mix av folkhemsanda och Disney. En bilderbok som garanterat passar även dem som anser sig vara aningen för "stora" för bilderböcker.
Debut som författare
Simon Jannerland är bosatt i Alingsås. Han är frilansande illustratör, AD och animinatör med uppdrag i spel- och underhållningsbranschen. Simon Jannerland har illustrerat flera barnböcker, bland annat Daniel Sjölins fartfyllda bilderböcker: Stormen och monstertrucken samt Vulkanen och monsterbrandbilen. Med bilderboken Arga tanten debuterar Simon som författare.
Om Arga tanten
Det finns en läskig trädgård i vårt kvarter dit ingen vågar gå. Den vaktas av en vildsint tant som vi kallar för Arga tanten. Jag skulle aldrig sätta min fot i hennes trädgård om det inte vore i yttersta nödfall. Som nu, när vi är tvungna att rädda vår kompis Gunnar som inte får komma ut och leka förrän han städat på sitt rum. Men Debbie och jag har en plan – en riktigt listig plan! Vi måste först bara dammsuga upp en liten, liten nystånkad korv ur arga tantens öppna köksfönster...
Frågestund med Simon
Berätta kort om dig själv.
Jag är en kille som illustrerat och hittat på dumheter så länge jag kan minnas. En kille som nu även fått den enorma glädjen att få dela sina dumheter med andra.
Hur skulle du själv beskriva din berättelse?
En jordnära och uppskruvad berättelse om vardagens äventyr och om hur man irriterande ofta hittar roten till sina svåraste relationer hos sig själv.
Du har illustrerat många barn- och ungdomsböcker, hur var det att nu själv skriva berättelsen?
Man kan inte annat är att bli lite ödmjuk inför det hela. Det är svårt att inte få lite svindel när man ser vilket djup man står inför. Att skriva är såklart likt alla sysslor, mycket mer komplicerat än man först kunnat ana. Men jag håller andan och dyker gärna djupare.
Lite som härom veckan när en vän hjälpte mig att designa ett helt onödigt avancerat excel-ark som hjälp till att organisera försäljningen av boken. Igen stod jag framför ett hisnande bråddjup av kunskap. Men av någon anledning kunde jag hålla mig ifrån att kasta mig ner i just det mörkret. Man får välja sina utmaningar med omsorg.
Hur fick du idén till boken? Vad fick dig att börja skriva på denna berättelse?
Denna gången ville jag ge den enkla berättelsen en chans. Inget övernaturligt eller magiskt. Bara att försöka få fatt i en ton som i sig själv är njutbar. Precis som jag själv älskar att bli kvar i en bok skriven av en författare med en vacker röst.
Vad har du själv för relation till ditt kvarter?
Vi bor idag i en lugn avkrok av Alingsås där jag trivs utomordentligt väl. Inte alls olik min egen uppväxt i Jönköping som ligger till grund för bokens miljö. Barn som driver omkring på gatorna, familjer som tjuvkikar och språkar över staketen.
Någon särskild granne som sticker ut? Antingen där du bor nu eller har bott tidigare?
Du menar som dödgrävarn? Eller kanske fågeltanten, safarigubben eller nunnan? Han med de hundra djurstatyerna, hemlige agenten eller Leffe? Nej, det är nog ingen särskild. Men det är liksom det fina med det hela. När vi tittar närmare på helt vanligt folk så finns det så ofta en berättelse där. Särskilt om man tar sig friheten att krydda lite klädsamt.
Slutligen, vem kommer älska berättelsen om Arga tanten?
Jag tror inte man behöver vara sådär särskilt unik för att uppskatta boken. Jag skulle dock uppmuntra till att läsa den tillsammans i familjen eller någon nära. En bok för den som kan tänka sig att närma sig någon annan. Till och med en arg tant.