Bonnier Carlsen, 2025-02-19

Foto: Stefan Tell

Andreas Palmaer: "det är en av de mest spännande, dramatiska och otäcka tiderna i världshistorien"

Vem tänker inte på romarriket? Det var enormt, storslaget – och våldsamt. Följ med till arenan där gladiatorer slogs på liv och död och läs om maktkampen i Rom, där kejsarens mor Agrippina var beredd att gå över lik för att få sin vilja fram. Läs om Spartacus, slaven som rymde och gjorde uppror, om den sanslöst onde Caligula, och Kleopatra – Roms fiende som bara försökte överleva i en farlig och oförutsägbar tid. Tänker på: Romarriket är den första boken i en ny serie av Andreas Palmaer De dramatiska bilderna har Henrik Jonsson illustrerat.

"Tänker på" är en sprillans ny serie, berätta?

Det är tio berättelser om en spännande tid och händelse, som romarriket eller Titanic. Läsaren får se historien från olika håll, och komma nära människorna som var där.

Varför ville du skriva en bok om romarriket?

Foto: Stefan Tell

För att det är en av de mest spännande, dramatiska och otäcka tiderna i världshistorien. Det görs fantastiska framsteg, det finns en slags demokrati, det skrivs böcker som läses än idag och görs nya uppfinningar, samtidigt är människorna grymma. De har slavar, de startar onödiga krig och drar sig inte för att mörda sina egna släktingar.

Du har sagt att romarriket som är tvåtusen år gammalt är mer väldokumenterat än England på 1200-talet, hur kan det stämma?

Det kan låta märkligt, för det är lätt att tro att mänskligheten får det bättre och bättre genom historien, men det finns exempel på när utvecklingen går bakåt. Efter att romarriket föll blev människor i Europa fattigare, och man skrev mindre om sina liv. Romarna skickade tusentals brev och skrev massor av böcker som kopierats genom årtusendena. Därför vet vi mer om deras liv.

Under hur lång tid existerade romarriket?

Det beror på hur man räknar. Rom grundades någon gång på 700-talet före vår tid, och gick under på 400-talet. Men en annan del av Rom, Östrom, fanns kvar ända till år 1453.

Klasskillnaderna var extrema, berätta lite om hur vanligt folk hade det vs. kejsarna och andra samhällsskikt? Och hur såg livet ut på landsbygden respektive i staden?

På landsbygden märkte man inte så mycket av vad som hände i staden Rom, det fanns ju inte tidningar eller internet, ibland visste de knappt vem som var konsul eller kejsare. Så de levde ett enkelt liv, när de inte tvingades ut i armén för att strida i något av Roms alla krig. I staden Rom bodde många i höghus, där fanns avlopp och vackra badhus. Människor betalade skatt, men det fanns inte polis, sjukhus eller brandkår som vi har idag. Därför kunde de som hade makten ta stora delar av pengarna själva, vilket gjorde en kejsare ofattbart rik.

Hur såg det ut med demokratin under romarriket?

Det gick fram och tillbaka. I början hade Rom kungar som bestämde allt, sen infördes en slags demokrati där två män valdes varje år och delade på makten, de kallades konsuler. Det fanns också en senat med 300 medlemmar som gav råd. Men kvinnor och slavar fick inte rösta. Men sen tog kejsare över, de fungerade ungefär som kungar och bestämde allt. Men konsulerna och senaten fanns kvar, även om kejsaren hade den riktiga makten.

Vem är din favorit i boken?

Det är Agrippina som levde för tvåtusen år sen. I den här tiden var det nästan omöjligt för kvinnor att ta sig fram, men hon lyckades trots det bli en av de mäktigaste människorna i världen. Hon var intelligent och grym, och mördade alla som stod i vägen för hennes mål: att göra sin son Nero till kejsare. När hon lyckades var det hon själv och inte Nero som bestämde det mesta. Men snart blev mor och son fiender och vände sig mot varandra.

Vilken är din favoritepok under romarriket och varför?

Kring år 50 före vår tid är den mest spännande tiden. Det händer så mycket på en gång. Spartacus och hans armé av slavar gör uppror, generalen Julius Caesar erövrar Frankrike och försöker störta demokratin i Rom och ta makten själv, vilket leder till ett krig mellan romare. Drottning Kleopatra av Egypten blandar sig i, och det är bara början på alla händelser.

Om Andreas Palmaer

Andreas Palmaer är författare och har skrivit över 20 barnböcker. Han har bland annat givit ut skräckböcker, fotbollsböcker och faktaböcker om allt ifrån historia och mytologi till gåtor, varulvar och zombier. 2014 vann Andreas Bokjuryns litterära pris för barnboken Hamstern är borta! Han bearbetar även böcker till lättläst och har skrivit dramatik för bland annat Malmö Stadsteater och Unga Radioteatern. Andreas bor på Södermalm i Stockholm.

Foto: Stefan Tell

Om Henrik Jonsson

Henrik Jonsson är illustratör och serietecknare. Han är utbildad på Kubert School i USA och har tecknat bland annat för kultklassade serieförlaget DC Comics i serier som Batman och Suicide Squad. Henrik bor och jobbar i Vänersborg.