Bonnier Carlsen, 2024-10-18

Foto: Bruno Wegelius, Jake Green, Stefan Tell

ALMA-priset 2025 – de är nominerade

Nu är det offentligt vilka som nomineras till ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) 2025. Ett flertal författare och illustratörer från Bonnier Carlsen finns bland årets 265 kandidater från 72 länder: Jakob Wegelius, Beatrice Alemagna,  Sara Lundberg, Katsiaryna Dubovik och Sanna Mander. Pristagaren presenteras tisdagen den 1 april 2025.

Läs mer om nomineringarna

Jacob Wegelius

Foto: Bruno Wegelius

Jakob Wegelius är född född 1966 i Göteborg och bor sedan flera år i Småland. Han är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Han debuterade som Konstfackselev med Spionerna i Oreborg 1994 som kom som nyutgåva 2019. Hans böcker har läsare världen över och han har förutom dubbla Augustpris mottagit utmärkelser så som Deutscher Jugendliteraturpreis, ALA Batchelder Award (för bästa översatta barn- och ungdomsbok i USA 2018) och Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. Jakob Wegelius belönas med Nils Holgersson-plaketten 2021 för bästa barn- eller ungdomsbok för trilogin om Sally Jones.

Beatrice Alemagna

Foto: Jake Green

Beatrice Alemagna är född 1973 i Bologna i Italien, men bor i Paris sedan 1996. Hennes färgstarka, innovativa bilderböcker är översatta till många olika språk och hon har fått en rad prestigefyllda internationella utmärkelser, däribland italienska Premio Andersen Award, tyska Huckepack Prize och franska Grand Prix de l’Illustration. Hon har också tidigare nominerats till ALMA-priset och HC Andersen Award ett flertal gånger. Bonnier Carlsen har gettt Aldrig i livet (2022) och Det bästa jag vet (2024).

Sara Lundberg

Foto: Stefan Tell

Sara Lundberg utkom 2009 med sin första bilderbok Vita streck och har sedan dess skrivit och illustrerat flera egna böcker och gjort illustrationer till ett trettiotal texter av andra författare. Hon har nominerats samt belönats med Augustpriset två gånger. Internationellt har hon nominerats till utmärkelser som Nordiska rådets barnlitteraturpris två gånger och belönats med Prix Sorcières. Kattpromenaden (2023) var hennes första bok på Bonnier Carlsen.

Katsiaryna Dubovik Sanna Mander

Den belarusiska illustratören Katsiaryna Dubovik har för Bonnier Carlsen illustrerat Skattjakten i Mundu Onak och Sagan om Toomi.

Sanna Mander är en av Finlands mest produktiva unga illustratörer och formgivare. Hennes färgstarka illustrationer kan även ses i bland annat New York Magasin och hon har också gjort textilier för Marimekko.

Om ALMA-priset

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barns rätt till bra berättelser.