7 böcker om sorg
Ibland tvingas barn gå igenom olika typer av sorg och som vuxen kan det kännas svårt att prata om dessa ämnen med sina barn. Att läsa en bok tillsammans kan vara ett bra sätt att bearbeta och inleda samtal om sådant som känns jobbigt. Vi har listat sju barnböcker som kan vara till hjälp och förhoppningsvis få den som har sorg att känna sig mindre ensam.
Den lilla spenatgumman av Martin Widmark och Emma Karinsdotter
Djupt inne i skogen bor en pytteliten ilsken gumma som varje år gör sitt bästa för att stoppa våren. Skogens djur och växter fruktar den arga lilla varelsen. Men en vårdag när gumman som vanligt patrullerar i skogen för att hindra knoppar från att slå ut och vintersovande djur från att vakna, sker något märkligt. En människopojke plockar upp den fräsande gumman och stoppar ner henne i sin ficka! Vad har en ilsken liten gumma och en arg pojke gemensamt? Kanske mer än de tror.
Martin Widmark och Emma Karinsdotter har skrivit en berättelse om sorg och längtan efter att höra till.
Ålder: 3–6 år
Vem är död? av Stina Wirsén
Fågels farfar är död och fågels pappa är så ledsen. Efter begravningsceremonin i kyrkan vandrar fågel och hans föräldrar hem genom parken. De funderar över vad som händer nu med farfar. Kanske blir han en fjäril? I parken träffar de också nalle och nalles mormor. Fågel tycker att mormor ser lite gammal och skruttig ut – ska nalles mormor också dö? Men mormor säger att hon mår fint, hon ska inte dö nu!
Stina Wirséns berättelser är raka och enkla, men med stor finess och känsla hittar hon de små nyanserna som gör dem till mäktiga, dramatiska äventyr med starka känslor.
Ålder: 3–6 år
Den sista utposten av Cecilia Heikkilä
Följ med på ett episkt bilderboksäventyr signerat Cecilia Heikkilä. En liten och en stor björn ger sig iväg på en resa till andra sidan världen. De letar efter den sista utposten – världens sista vilda plats. Men mycket har hänt sedan morfars tid. Finns den kvar?
Ålder: 3-6 år
Var är Sigges hemma? av Stina Wirsén och Rädda Barnen
Sigge är pojken med den röda mössan, han som springer så fort över gatan, fast man inte får. Sigge, som har en mamma som inte kan ta hand om honom. En dag kommer vuxna hem till Sigge för att hjälpa. Sigge ska få flytta till ett familjehem. En plats där det finns vuxna som orkar vara vuxna, som tröstar och läser läxor och nattar. Som bryr sig om. Det är bra.
Ålder: 3–6 år
Snösystern av Maja Lunde
Storslagen högläsning för hela familjen. Julian tycker att julen är det bästa som finns, och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul.
Ålder: 6–9 år
Till morfar, om du blir hungrig av Nicolas Jändel
Elliot bor med sin mamma och är ofta hos sin morfar efter skolan. En dag kommer morbror Johan och kusin Karin och hämtar honom på fritids. Så ovanligt! Och hemma tar mamma emot, helt rödgråten. Morfar har dött under natten! Det öppnar sig som ett stort svart hål inuti Elliot – som när en meteorit har träffat jorden – och han bara rusar ut. Men morbror Johan hinner ikapp och fångar varligt in honom.
Varsamt och lugnt gestaltas Elliots väg upp ur hålet, man får följa hur svårt det är att känna sig som vanligt när man hela tiden är ledsen, hur ens kropp inte riktigt orkar med som den brukar, och hur skönt det är att släppa in dem som vill hjälpa en.
Ålder: 6– 9 år
Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter
Hur överlever man när någon man älskar dör? Genom 11-åriga Tigris ögon får vi inte bara se sorgen på nära håll utan också hitta vägar till att gå vidare – med hjälp av fantasi och en gnutta magi. Tusen stjärnors ö är en äventyrsberättelse som träffar rakt i hjärtat.
Ålder: 9–12 år