Alexander Jansson
Illustratör
Alexander Jansson, född 1977 i Uppsala. Bor och arbetar sedan år 2000 i Göteborg. 2020 erhöll han Elsa Beskow-plaketten för illustrationerna i boken Tassemarker (på annat förlag).
Efter att ha studerat konst och form på gymnasiet studerade jag måleri på nya Domen Konstskola i Göteborg och även 3D animation på Stenebyskolan i Dals Långed.
Arbetar sedan 2008 som frilansande illustratör med hela världen som arbetsfält. Jag har bland annat illustrerat en samlingsvolym av Robert Louis Stevenson, omslag till Johan Theorins spanska utgåvor, En billboard för The Nutcracker till baletten i New York, Sveriges Radios Julkalender 2012, Nyutgåvan av Anne E Neimarks Mythmaker: The life of JRR Tolkien, en engelsk lärobok om Sweeney Todd, bilder till magasinet Filter, affisch till Peace & Love festivalen,
Vad fick dig att börja illustrera? Jag har tecknat och målat hela livet så det har egentligen inte funnits något annat val. Jag hade arbeten i min ungdom som var totalt förödande för kreativiteten och inspirationen. Till slut fick jag nog, sa upp mig, började studera animerad film och fick plötsligt även tid att utveckla mitt bilskapande. Sedermera blev jag kontaktad av en illustrationsagentur i Usa. Och på den vägen är det.
Hur gör du research till dina bilder? Ibland händer det att jag besöker biblioteket, det luktar så gott där, men för det mesta använder jag mig utav Google.
Vad hade du gjort om du inte var illustratör? Då hade jag nog varit musiker, arkeolog eller kock.
Vad inspirerar dig och hur använder du dig av det i ditt tecknande? Jag kan inspireras av allting. Olika typer av väder, stämningar och ljus. Lukten av regn, musik, mysterium. Ofta får jag idéer av misstag, jag läser fel eller hör fel och en idé uppstår ur det. Ibland ser jag en bild på håll och tror att den ser ut på ett speciellt sätt. På nära håll visar det sedan att det jag trodde att den föreställde inte alls stämmer, däremot har jag själv fått ett uppslag till en bild att skapa.
Vilka illustratörer har inspirerat dig? Jan Lööf, Sven Nordquist, Hans Arnold, Dave Mckean, Mike Mignola mfl.
Är det viktigt med fantasi eller hämtar du mer inspiration från verkligheten? För mig uppstår fantasin ur de oförklarade hål som finns i verkligheten. Jag är en mycket rationell och logisk person som ständigt letar efter små detaljer i verkligheten som kan göra den mer spännande. Alla möjligheter finns på andra sidan staketet.
Det bästa/värsta med att illustrera? Det bästa är att få använda sin kreativitet som jobb, ett privilegium som aldrig får bli slentrian. Det sämsta är den ibland ickevalda ensamheten och de sporadiska inkomsterna.
En okänd talang? Jag spelar både gitarr och piano på ett punkigt och ärligt sätt i det obskyra garagerockbandet Di Kate. Är även en rackare på Badminton.
Vad är du mest stolt över? Mina barn.
Vad är du rädd för? Massor av människor som tittar och lyssnar på mig när jag pratar kommer nog alltid att vara ganska obehagligt ...
Berätta om andra passioner i ditt liv. Jag har ett stort intresse för film och tv-spel. Något som jag hämtar mycket inspiration ifrån. Riktigt gamla, gistna motorcyklar är också mycket intressanta.
Berätta om din skapandeprocess. Jag jobbar vanligtvis i en stil som jag kallar för digital blandteknik. Jag använder mig utav mina målningar, teckningar, 3D-modeller, fotografier och programmet Photoshop. Att blanda mer traditionella tekniker som analogt oljemåleri och teckning med nya och digitala tekniker som 3D modellering och skissning i Photoshop är något som jag finner oerhört spännande, givande och intressant.