Harald Gripe
Illustratör
Harald Gripe (1921-1992) var tecknare, målare och illustratör. Han var född och uppvuxen i Stockholm. Han gick på Tekniska skolan och några målarskolor. Sedan 1950-talet bodde och verkade Harald Gripe i Nyköping.
Harald Gripe illustrerade och gjorde omslagen till de flesta av sin fru, författaren Maria Gripes böcker, till exempel klassikerböckerna om ”Hugo och Josefin” som utkommit i många upplagor på Bonnier Carlsen.
Harald Gripe har berättat att veckotidningen Allers Familjejournal som han började läsa i sex-sjuårsåldern gav starka och bestående minnen hos honom. Han lekte mycket med dockteater, inspirerad av tidningen. I tidningen fanns det då och då fina teateruppsättningar med dekor och dockor att klippa ut och sätta samman.
Harald kom att ägna sig åt scenografi. 1937 utlyste Dramaten en tävling för skolungdom om dekorationer till en julpjäs. Harald vann tävlingen med sitt förslag.
Harald kunde även odla sitt intresse i skolan, Östra Real, som hade en livaktig gymnasieförening som gav teaterföreställningar. Han gjorde teaterdekorationer, bland annat till en uppsättning av första akten av Strindbergs Gustav Vasa. Harald slutade skolan i andra ring, samma år bröt andra världskriget ut.
Då kriget var över kom Harald Gripe att huvudsakligen ägna sig åt måleri.
Harald Gripe började med bokillustrationer då hustrun Maria Gripe författardebuterade 1954. Harald säger att det var djurskildringar och att det var tur för jag kunde inte, eller vågade inte ännu rita människor. Böckerna om Hugo och Josefin är illustrerade med pennteckningar. I boken ”Glasblåsarens barn” (1964) fungerade inte den traditionella tekniken och Harald började med skrapteknik – dvs arbeta fram figurerna från en mörk botten. Han använder en speciellt preparerad kartong täckt med svart gips. Med ett redskap som är ovalt i genomskärning och nedskuret i toppen skrapar han fram motivet.
Harald Gripe provade nya vägar, bland annat att måla i akryl.
Harald och Maria Gripe arbetade tätt ihop. Han säger att det varit lätt att illustrera Marias texter. Dels underlättar hennes bildrika språk, dels har de många referensramar gemensamt. De har upplevt människor och händelser gemensamt, har minnen och synintryck som överensstämmer. Och båda har de en människosyn som är starkt präglad av C. G. Jungs djuppsykologi.
Harald och Maria Gripe fick flera stipendier och priser för sitt skapande, bland annat Elsa Beskow-plaketten 1972 och Litterturfrämjandets stora barnbokspris 1982.
Harald Gripe var en hängiven samlare av modellteatrar. Kort före sin död donerade han sin stora samling till Nyköpings kommun. Samlingen utgör grunden för Sveriges enda modellteatermuseum.
Källa: Författare & Illustratörer… Artikel av Britt Ågren