Randa Abdel-Fattah
Randa Abdel-Fattah, författaren till Ser mitt huvud tjockt ut i den här? föddes 1980 i Australien. Som barn med egyptiskt-palestinskt ursprung har hon mött många fördomar och motgångar under sin uppväxt. Att vara något så blandat som australisk, egypten-palestin, har givit Randa en mångfasetterad identitet, vilket ofta skapar förvirring hos de människor hon möter, eftersom de inte vet riktigt i vilket "fack" de ska placera henne i. Fördomar och samhälleliga orättvisor gjorde henne tidigt politiskt medveten och tillika aktiv. Idag arbetar hon som advokat med inriktning på mänskliga rättigheter. Som journalist skriver hon på samma tema och inte minst om palestiniernas svåra situation. Randa håller också föredrag på skolor runt om i Australien. På dessa föredrag, liksom i hennes böcker betonar hon vikten av att lära känna människor istället för att grunda sina åsikter på en människas yttre.
Ser mitt huvud tjockt ut i den här? handlar om den 16-åriga Amal som efter noggrant övervägande beslutar att bära slöja på heltid för att öppet visa sin tro. Med detta ställningstagande tvingas Amal utstå allt från gliringar till anklagelser från skolkamraterna liksom att främmande människor hon möter på gatan kallar henne "terrorist". Romanen bygger till stor del på Randa Abdel-Fattahs egna erfarenheter, men hon har varit noga med att addera en stor portion humor till sin berättelse. Detta hänger samman med hur hon själv lärt sig att hantera omgivningens fördomar. Hon menar att det enda sättet att orka leva med att andra människor behandlar en utifrån en schablonbild är att kunna skratta åt det hela. Att göra det tragiska komiskt. Att blanda allvar och humor är också något som ligger nära hennes personlighet. "Mitt humör skiftar lite som en berg-och-dalbana", berättar hon.
I sina romaner använder Randa också humorn som ett redskap att göra det som känns avlägset nära och begripligt. Huvudpersonen Amal är en mycket sympatisk och rolig tjej och vid sidan av sina tankar om religion och tro funderar hon som vilken tonåring som helst över vem hon egentligen är. Amal lever i samma vardag som alla ickemuslimska tonåringar och måste som alla andra hantera besvärliga föräldrar, betygshets, intrigerande tjejkompisar, förekomsten av droger i skolan, klädstils- och kärleksbekymmer. Genom Amal ger Randa Abdel-Fattah läsaren inträde till en australisk muslimsk flickas värld och vardag.
Randa Abdel-Fattah är alltså författare, advokat, människorättsaktivist och har till och med ställt upp i ett parlamentsval. Man kan fråga sig hur hon överhuvudtaget hinner författa. Randa berättar att förutsättningen för att hinna med så många sysslor är att hon gör det hon brinner för. Hon är en van skribent men har också skrivit berättelser sedan hon var liten, så skrivandet är en naturlig del av hennes liv. Hon påstår också att hon är odisciplinerad, har aldrig papper eller penna med sig. Hennes främsta hjälpmedel är istället mobilen. Där noterar hon intressanta saker hon hör och idéer som dyker upp. Randa säger att om man vill ha inspiration så ska man tjuvlyssna på andra människors konversationer. Själv tjuvlyssnar hon ofta. Så antecknar hon på mobilen och för sedan över informationen på datorn och vips har hon en idé att arbeta vidare på.
Randa berättar att hennes favoritroman är Stolthet och fördom av Jane Austen. Hon älskar den för dess romantiska historia och den romantiska miljön. Hon är visserligen gift, men har alltid varit svag för romanens hjälte Mr Darcy. Om hon får välja mellan choklad och chips väljer hon det senaste, gärna med grillkryddning, för hon älskar inte bara sin man och Mr Darcy, utan även salt. Och så bandet U2, förstås.