Ulf Nilsson
”Att berätta för barn är det viktigaste!”, säger Ulf Nilsson. ”Man läser en saga om något som berör båda barnet och den vuxne och sedan kan man samtala om det. Eller så kan man som vuxen hitta på något själv. Detta är människans ursprungliga sätt att föra vidare tankar och känslor till nästa generation. Det viktigaste av allt.”
Ulf Nilsson (1948–2021) är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Han skrev böcker under hela sitt yrkesliv och var född och uppvuxen i Helsingborg, men bodde sedan många år i Stockholm med hustrun Lotta Olsson, också barnboksförfattare, deras son och två katter.
Under åren har det blivit bortåt 140 böcker. Väldigt många är bilderböcker och de flesta tillsammans med illustratören Eva Eriksson.
Bilderboksparet debuterade med "Älskade lilla gris" (1982) och "Lilla syster Kanin" (1983), två böcker som kommit ut i många upplagor och i ett stort antal länder.
Sedan dess har Ulf Nilsson och Eva Eriksson gett oss klassiker som "Den fräcka kråkan", "En dag med mössens brandkår", "Farmors alla pengar", "När vi var ensamma i världen", "Alla döda små djur", "Ensam mullvad på en scen" för att nämna några. Alla deras bilderböcker finns också i samlingsverket "Hej igen!" (2014).
”Var och en av böckerna har liksom fått någon sorts tema", berättar Ulf. ”Jag har undersökt vad jag själv varit rädd för och försökt skriva något trösterikt som jag själv hade velat höra när jag var liten. 'Farmors alla pengar' handlar till exempel om när en farmor plötsligt blir snurrig och inte känner igen en. Jag har själv varit med om det.”
Andra ämnen är döden, ensamhet, solidaritet, varsamhet med naturen.
”'Ensam mullvad på en scen' är ett hjärteverk, säger Ulf. "Jag har alltid varit rädd för att ställa mig på en scen och prata. Ända från förskolan och det är den situationen jag berättar om i boken. Inte förrän efter jag fyllt femtio släppte det där. Hoppas boken kan hjälpa någon liten darrig en.”
"Adjö, herr Muffin" (2002) handlar om ett marsvin som dör. Bilderna är av Anna-Clara Tidholm. Den boken fick Augustpriset och har lästs av väldigt många barn i Sverige.
”Jag vill gärna skriva om vardagliga saker och skildra hur stort det är för ett barn. Boken 'Pappa och jag' (2014 med illustrationer av Lisen Adbåge) handlar om en vanlig familj i Stockholm. De gör vanliga saker, går ner i källaren och hämtar jullådan. Och så släcks ljuset och det blir otroligt spännande i mörkret. Och man hämtar ficklampor och går ner igen. Mer drama behövs inte!"
Många böcker av Ulf Nilsson är också tänkta för högläsning för något äldre barn (5-9 år). Dit hör böckerna om kommissarie Gordon. Snälla småbarnsdeckare om en padda som är kommissarie. Gordon funderar mycket på hur ordningen ska upprätthållas i skogen där han bor. Han får hjälp av den lilla musen Paddy som måste lära sig allt om polisarbete.
Bokserien om Kommissarie Gordon, med bilder av Gitte Spee, har fått många priser för de tyska och engelska utgåvorna. Tillsammans har Ulf och Gitte också gjort "Ost till alla möss", som Ulf tycker är hans bästa bok.
Med Stina Wirsén har Ulf Nilsson gjort boken "En saga alla dagar" (2016). Den speglar i mycket Ulf Nilssons syn på det viktiga berättandet. Så här säger han:
"'En saga alla dagar' handlar om en familj som berättar för varandra. Det är små anspråkslösa sagor men som tillsammans bildar ett litet eget begripligt universum. Precis ett sådant som vi vill ge vidare till nästa generation …”
Med tiden har flera av Ulf Nilssons böcker funnit andra former och bland annat blivit opera, tecknad film, spelfilm, radio, teater, tv-sagor och till och med frimärken och en barnmatta.
”Jag har skrivit 120 böcker, fyra frimärken och en matta, säger jag till barn. Och jag har jättestora skor (storlek 47).”
Priser i urval: Augustpriset två gånger, Astrid Lindgren-priset, Svenska akademiens barnbokspris, Expressens Heffaklump, bibliotekens Nils Holgerssonplakett, bokhandelns Din bok - vårt val, Barnens bokjury, Maria Gripe-priset, med flera.
Många av Ulf Nilssons böcker är översatta, bland annat till finska, norska, danska, tyska, engelska, franska, nederländska, afrikaans, spanska, kinesiska, japanska, koreanska med flera språk.