Bonnier Carlsen, 2024-10-16

Illustration: Eva Eriksson

Eva Eriksson ställer ut på Teckningsmuseet i Laholm

Eva Eriksson räknas till en av Sveriges främsta och mest älskade barnboksillustratörer. Nu ställer hon ut sina varma och inkännande illustrationer på Teckningsmuseet i Laholm 5 oktober–26 januari 2025. Eva bjuder in till sagorna och berättelsernas värld där figurernas känslor är fint skildrade, ofta med humor, liv och rörelse. 

Om Eva Eriksson

Foto: Stefan Tell

Eva Eriksson är född och uppvuxen i Halmstad. Hon ville bli filmstjärna, sen skolfröken, sen veterinär som barn. När hon var 19 ville hon bli textildesigner och flyttade till Stockholm och utbildade mig på Konstfackskolan. Därefter arbetade hon som  teckningslärare. Hon fick barn och insåg  att det var barnboksillustratör hon skulle vara.

Nu har Eva illustrerat barnböcker sedan debuten 1977 och det har blivit ganska många. Hon skrivit och illustrerat egna böcker, böckerna om Bella och Gustav (1980) var de första och Malla handlar och Malla cyklar de senaste, och gjort animerad film för Sveriges Television och Svenska Filminstitutet.

Eva har samarbetat med en rad författare, till exempel Barbro Lindgren i böckerna om Max och Vilda bebin och Viveca Lärn i böckerna om Eddie. Samarbetet med Ulf Nilsson resulterade i böckerna om Lillasyster Kanin, En dag med mössens brandkår, Älskade lilla gris, När vi var ensamma i världen, Alla döda små djur och En ensam mullvad på en scen.