Bonnier Carlsen, 2024-09-19

Foto: Ewa-Marie Rundquist

Sarah Sheppard: "Jag har nog varit intresserad av evolutionen sen jag var barn"

För 4 miljarder år sedan uppstod det allra första livet på jorden. En pytteliten cell. Vad hände sedan? Inte så mycket! I flera miljarder år består livet mest av bakterier. Men sedan börjar det verkligen hända grejer! För drygt 500 miljoner år sedan sätter utvecklingen av livet – EVOLUTIONEN– igång med en väldig fart. Det dyker upp maneter, trilobiter, fiskar och hajar. Dinosaurier, krokodiler, fåglar och däggdjur. Och sist men inte minst, men i sammanhanget alldeles nyss – människor!

I Länge leve evolutionen tar Sarah Sheppard oss med på  en svindlande resa genom jordens 4,6 miljarder år långa historia. (Plus en spännande sväng in i framtiden!). Vi fick en pratstund med författaren.

Naturvetenskap och humor! Du får det att kännas som en så självklar kombination! Varför är den kombon så lyckad (och ovanlig) tror du?

Foto: Ewa-Marie Rundquist

Det är enkelt – jag gillar naturvetenskap och jag gillar när det är roligt! Jag tycker inte att det finns någon motsättning mellan fakta och humor, tvärtom, ofta förstärker humorn det jag vill berätta. Det behöver inte vara så allvarligt, bara för att det är på allvar, så att säga! Plus att det inte går att låta bli, jag roar mig själv samtidigt som böckerna växer fram. Man ritar en cyanobakterie (uppfinnare av fotosyntesen!), den behöver självklart en solhatt!

Hur hittar man rätt nivå när man skriver om naturvetenskap för barn?

För mig handlar det väldigt mycket om att själv förstå själva kärnan i det jag skriver om. Vad handlar det här om EGENTLIGEN,,, och sen försöka förenkla och berätta det så att alla kan förstå. Att rabbla en massa fakta är inte så svårt. Att bygga ihop en slags begriplig berättelse om ett klurigt ämne… Det är svårt. Faktiskt jättesvårt! Men det är också väldigt, väldigt roligt.

Det kanske viktigaste för mig är att få fram fascinationen jag själv känner inför det jag skriver om. Min förhoppning är att det smittar av sig på barnen!

Vad fick dig att bli intresserad av evolutionen?

Jag har nog varit intresserad av evolutionen sen jag var barn. För finns det egentligen något mer spännande än berättelsen om hur jorden och livet bildades? Nej, jag tror inte det! Jag har tidigare skrivit mycket om dinosaurier, som ju är en stor, smaskig del av evolutionen, och nu känns det jättekul att få berätta liksom alla kapitel i den här historien.

Vad är det mest spännande med evolutionen tycker du?

Det mest spännande med evolutionen, är nog att livet uppstod överhuvudtaget! Och att det sen utvecklades på ett faktiskt helt fantastiskt och flera gånger ganska slumpartat sätt. Vid närmare eftertanke… det finns nog faktiskt inget som INTE är spännande med evolutionen!

Allt började med en universitetskurs. Berätta!

För 20 år sen skulle jag och en kompis läsa en kurs på universitetet. Vi kom inte in på de kurser vi hade tänkt läsa, utan hamnade istället på kursen "Dinosaurier” på Institutionen för geologiska vetenskaper. Kärlek uppstod! När kursen var slut skrev jag min första bok, Massor av dinosaurier, kanske mest för att jag ville dela med mig av allt spännande jag lärt mig. Jag upptäckte väldigt snart att det var väldigt få (ingen!) av mina kompisar som ville diskutera dinosaurier med mig. Jag var tvungen att hitta en annan, lite yngre publik!

Jag hade en väldigt bra lärare på kursen, Otto Hermelin, som sen dess har faktagranskat många av mina böcker. I höstas läste jag min tredje kurs för Otto, om just evolutionen. Man kan säga att Otto lär mig och sen planterar jag lite naturvetenskapliga frön hos den yngre generationen!

Hur ser din arbetsprocess ut?

Jag önskar att jag kunde svara att jag skriver ett manus och sen ritar jag bilder till, men så är det dessvärre inte… Det är en himla röra! Jag börjar med att läsa in otroligt mycket material. Jag kommer inte igång med skrivandet förrän jag känner att verkligen behärskar ämnet.

Så i början av arbetet med en bok går allting plågsamt långsamt. Sen ju längre jag kommer, desto fortare och lättare går arbetet, i takt med att jag försvinner in i en liten jobb-bubbla – en mycket härlig, men utmattande, plats! Jag skriver, ritar och gör den grafiska formen samtidigt i ett slags organiserat kaos. Boken växer fram som en bråkig amöba.

Du har bl a skrivit de älskade klassikerna "Dino Deluxe", "Varning för Köttgänget" och "Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare".  Har du tröttnat lite på dinos eller får de sin plats även här?

Till skillnad från hos många barn, så verkar min dinosaurie-fas aldrig ta slut, jag tröttnar aldrig. I min bok om evolutionen går jag igenom vad som har hänt på jorden under år-miljonerna, så självklart får dinosaurierna plats. De fanns nämligen otroligt länge och tar därför upp massor av sidor!

Kan du tipsa om något bra ställe där man kan hitta fossil?

Gotland! Berggrunden här bildades i ett tropiskt hav under perioden silur, för ca 430 miljoner år sedan. Här finns fossil av till exempel koraller, sjöliljor och trilobiter. På vissa gotländska stränder finns det så mycket fossil att det nästan är en större utmaning att försöka hitta en vanlig sten!

Sarah Sheppard har bland annat skrivit de älskade klassikerna Dino Deluxe, Varning för Köttgänget och Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare. Hon är barnens, och behövande vuxnas, faktaboksdrottning som förmedlar både aha- och haha-upplevelser i sina böcker.