Bonnier Carlsen, 2024-09-14

Foto: Gabriel Liljevall

Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt – kreativt redskap i skolundervisningen

Trots att undersökningar visar att unga är positiva till teknik och att arbeta som ingenjör blir alltmer populärt väljer unga tidigt bort teknikutbildningar. Grundskolan har en avgörande betydelse i att ge unga en bra kunskapsbas att stå på och stimulera intresset för teknik och matematik.

Läs mer om initiativet

Öka elevernas intresse med hjälp av en astronaut i klassrummet

Teknikföretagen ger 15 000 grundskolebarn möjligheten att ta del av den nya boken Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt.  Det är även en prioritet för regeringen att öka intresset för STEM-ämnen i skolan. Genom att tillhandahålla gratis böcker och kreativt undervisningsmaterial vill Teknikföretagen ge en tidig och positiv upplevelse av teknik och inspirera framtidens ingenjörer och innovatörer.

Hela Sveriges astronaut

Marcus Wandt är inte bara Sveriges senaste astronaut, han är också utbildad ingenjör inom elektroteknik, stridspilot och en förebild för nästa generation. Hans debut som barnboksförfattare är en faktabok om rymden och tekniken på och ovan jord, skriven för lågstadiebarn.

Rymden nästa

Foto: Gabriel Liljevall

Vem var först i rymden? Hur gör man för att komma dit och komma hem igen? Vad packar en astronaut i sin resväska? Hur dockar man en kapsel? Och viktigast av allt – hur går man på toaletten i tyngdlöshet? Marcus Wandt tar i Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt med oss på ett äventyr där han berättar om sin resa till rymdstationen ISS, finurliga uppfinningar, spännande rymdforskning, avancerad rymdteknik och inte minst hur han blev astronaut!

Ansök om en klassuppsättning

Lärare för årskurs 1–3 kan ansöka om en klassuppsättning från och med den 20 september. Håll utkik på Teknikföretagens webbplats.