Bonnier Carlsen, 2024-09-16

Foto: Stefan Tell

Sofia Bergström: "Jag har alltid fascinerats av det läskiga, äckliga, fasansfulla och tabubelagda"

Lägg genast ifrån dig den här boken om du inte klarar av att läsa om råttkebab, mask i magen, bajsmediciner och stinkande bäverrumpor! Varje sida i Sofia Bergströms nya bok Världens äckligaste bok kryllar av vidriga fakta om det absolut äckligaste du kan tänka dig: från skumma maträtter till ruttnande människokroppar med likmaskar. Perfekt till alla vetgiriga – och riktigt modiga – barn! Världens äckligaste bok är illustrerad av Ellen Greider.

Vi har pratat med Sofia Bergström om boken.

Världens äckligaste bok, en bok fylld av fasansfullt vidriga händelser och äckliga fakta. Hur fick du idén till boken och var kommer din fascination för vidrigheter ifrån?

Foto: Stefan Tell

Idén kom för några år sedan när jag fick höra att en bekants barn, som då var runt fyra år, hade frågat sin pappa: "Hur luktar lik?". Där och då väcktes en idé om att skriva om lik och förruttnelseprocessen för barn. Längs vägen växte idén till ett slags äckelpedia, för att samla så många vidrigheter som möjligt i en och samma bok.

Jag har alltid fascinerats av det läskiga, äckliga, fasansfulla och tabubelagda, vilket har präglat min konsumtion av böcker, musik, filmer och serier ända sedan jag var barn. Jag har ingen aning om vart det kommer ifrån, men det är en del av mig som jag gärna bejakar. Både privat och i mitt yrke som författare och skribent.

Folk som drunknar i bajs, råttkebab, stinkande bäverrumpor och illaluktande lik. Faktan känns som hämtad ur tidningen En Ding ding värld som var populär på 90-talet. Hur har urvalsprocessen sett ut?

Jag läser väldigt mycket och jag har samlat på mig fakta som har fascinerat mig och som har känts lustfyllt att skriva om. Jag landade i kategorier att utgå ifrån rätt tidigt i processen: maträtter, historia, djur, döden, kroppen osv. Så det har framför allt varit dessa kategorier som har ledsagat mig i urvalsprocessen. Sedan har jag alltid haft mitt sexåriga jag i bakhuvudet: vad hade jag själv velat läsa om? (Ja, jag var en väldigt makaber liten flicka).

Du är också hårdrocksjournalist. Hårdrock kan också vara extremt på många sätt. Vad tror du är anledningen till att du söker dig till ytterligheterna?

Jag gillar uttryck och innehåll som utmanar och väcker starka reaktioner. Hårdrock utforskar ofta det tabubelagda, farliga, smutsiga och fula. Estetiskt såväl som tematiskt. Det väcker något i mig som jag har svårt att sätta ord på. Jag tycker att det försiktiga, fina och tillrättalagda mellan ytterligheterna är rätt tråkigt. Det har aldrig intresserat mig.

Vilken är din favoritfakta i boken och varför?

Det är nog kapitlet om döden och vad som händer med kroppen när man dör. Döden är ett tabubelagt ämne och även i biologiböcker i skolan går man sällan in i detalj i förruttnelseprocessen. Så var det i alla fall när jag gick i skolan. Överlag upplever jag att vuxenvärlden underskattar vad barn klarar av, många gånger känns barnlitteraturen väldigt tillrättalagd och försiktig. Jag vill röra om i grytan helt enkelt, med likmaskar, hjärnsoppa, bajs och illaluktande gaser.

Är barn mer tåliga än vuxna för äckliga saker? Hur tror du att barnen kommer att reagera på innehållet?

Jo, men det tror jag nog. När jag gör författarbesök i klassrum brukar barnen sitta som små ljus, fascinerade av alla fruktansvärda fakta jag brukar dela med mig av från mina tidigare böcker (Världens hemskaste sjukdomar och Världens värsta kungar). I ett hörn sitter läraren, alldeles blek och näst intill svimfärdig. Det slår nästan aldrig fel, haha.

Vad gäller Världens äckligaste bok hoppas jag att innehållet kommer att roa och äckla på en och samma gång. Det är mitt mål. Om jag sedan skrämmer slag på en vuxen är det bara bonus 🙂

Om Sofia Bergström

Sofia Bergström är exilvärmlänning med förkärlek till hårdrock och hemskheter (gärna tillsammans). Till vardags arbetar hon som hårdrocksrecensent på Aftonbladet och redaktör och producent på byrån Delta Studios. Hon har tidigare skrivit för musikmagasinet Close-Up Magazine samt gästat program som Musikhjälpen, Efter fem och Musikguiden i P3 i egenskap av hängiven hårdrocksexpert.