"Addi har en stark integritet och empati, han har förmågan att bjuda in men också att sätta gränser"
Vem vill ha mössa när man har ett stort, runt, fint afro? Inte Addi, i alla fall! Men när skogens djur får syn på hans varma hår blir det en vinterdag ingen av dem kommer att glömma. Addis afro av Jali Madi Susso och Felicia Fortes är en varmt humoristisk saga som bottnar i angelägna frågor. Här blandas knasiga vardagsfrågor och klassisk sagomagi friskt.
Madi – Berätta, hur fick du idén till Addis afro?
– Det började med att jag var på bibblan med mina barn, vi läste den gamla ukrainska folksagan Vanten av Jan Brett. Jag blev väldigt inspirerad, tyckte den var fin och rolig. Ett tag senare hade jag mycket hår, vilket jag sällan har. Jag kammade det till ett afro och började då reflektera över mina barndomsupplevelser relaterade till mitt hår. Jag mindes hur jobbigt det kunde vara när folk tog sig friheten att känna och kommentera håret. Så det var en kombination av sagan Vanten och min personliga historia med texturerat hår som ledde till skapandet av Addis afro.
Felicia – Vad tänkte du när du fick manuset i din hand? Du är ju en erfaren illustratör men det här är din första barnbok, eller hur?
– Jag satt på ett falafelställe i Fredrikshamn och skulle precis stänga ner mailen inför en månads tågluff i Europa. Och så plingade det till och jag fick jag det här underbara manuset framför ögonen. Manuset var galet och varmt och efter min första läsning var jag upprymd. Jag älskade kombinationen av Addis blandade bakgrund och djuren från den svenska faunan. Jag kände igen mig. Och jo, jag har arbetat flera år som illustratör, framförallt redaktionellt, men debuterar nu som barnboksillustratör. Äntligen! Jag har längtat och var nu redo som en sprintare vid startblocket. Jag älskar alla olika sätt som en berättelse kan byggas på och hur den sen formas på nytt någonstans i utrymmet mellan bild, text och läsare.
Madi – Hur mycket ”färdiga bilder” hade du i huvudet innan Felicia påbörjade illustrationerna?
Det var viktigt för mig att Addi representerade mångfald, som ett mixat barn i en svensk kontext, omgiven av typiska svenska djur. Och att hans hår skulle vara en central och framträdande del av hans karaktär.
Felicia – Hur har du resonerat kring bildernas uttryck?
– Jag visste efter första läsningen att jag ville ha ett afro och djur som skulle öka och minska i storlek lite hippsomhapp. Djuren är skrivna som egna karaktärer, så dom ville jag hitta i bild också. Miljöerna och människorna är nog igenkännbara men djuren är förhöjda med kläder och skor (som är fel för årstiden, suck). Jag har valt att arbeta manuellt eftersom jag ville ge berättelsen en klassisk och varm inramning. Sen är den manuella processen, med akvarell, gouache och färgpennor i det här fallet, en njutning i sig.
Vad har varit viktigast för var och en av er i arbetet med den här berättelsen?
Madi: – För mig har det varit viktigt att framställa Addi som en stark och självständig karaktär, inte bara att han är utsatt på grund av hans blandade härkomst. Addi har en stark integritet och empati, han har förmågan att bjuda in men också att sätta gränser. Det finns många olika faktorer som kan göra att vi känner oss annorlunda. Jag tror att det är en känsla alla kan relatera till.
Felicia: – För mig har det varit viktigt att visa Addis styrka, värme och beslutsamhet i bild. Jag ville också visa att djuren, även om de beter sig gränslöst och buffligt, inte gör det av elakhet. De kanske är nyfikna, frusna eller alldeles för ivriga. Och det har jag försökt visa i bild.
Om Madi
Jali Madi Susso är författare, utbildad IT/data-ingenjör och musikproducent. Han har skrivit ett flertal uppmärksammade bilderböcker och lättlästa ungdomsböcker. Den mångkulturella erfarenheten är ett återkommande tema i hans författarskap.
Om Felicia
Felicia Fortes är illustratör, konstnär och grafisk formgivare och illustrerar både för tidskrifter och dagspress. Addis afro är hennes debut som barnboksillustratör.