Bonnier Carlsen, 2023-08-04

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Dante Zias grundkokbok för unga kockar

Från snabba pizzamackor till enkla pastarätter och mumsiga bullar. Dante Zia, känd från bland annat SVT Barn-program som ”Sommarlov” och ”Fixar-festen”, bjuder i Dantes bästa mat på sina 45 godaste, roligaste och bästa recept och matlagningshacks. Du hittar allt ifrån enkla pizzamackor och middagar på tre ingredienser, till hemgjord pasta, köttbullar och marängtårta.

Med hjälp av Dantes smarta tips och fiffiga genvägar är det enkelt för nybörjare att hänga med i recepten och laga mat på egen hand. En heltäckande grundkokbok med rätter som lockar även den kräsnaste gäst. Allt kan lagas i vegetarisk version för den som vill.

Maja Lindqvist, förläggare:

– Dante är inte bara expert på det där med matlagning, han är dessutom helt otrolig på att inspirera och kommunicera med barn, säger Maja Lindqvist, förläggare. Det kändes som en perfekt matchning med en bok för hans unga publik! Jag tycker att det har saknats en bra grundkokbok för barn som är både personlig, rolig och där allt är så himla gott. Och faktiskt busenkelt att laga! Jag har följt Dante länge och alltid uppskattat att han kan laga vad som helst, överallt – både ute naturen och inne i fina studiokök. Matlagning ska vara lekfullt och kul, och det är precis vad Dante lyckas med!

Dante Zia:

– Som barn utmanas du hela tiden att smaka nya råvaror, kryddor och tillagade rätte. Därför är det en väldigt spännande period för många och jag tror att det är viktigt att maten äts i ett positivt sammanhang, för det är mer än bara smaker och råvaror som påverkar hur mat upplevs. Matupplevelser man har som barn kan påverka en för all framtid, det man inte tyckte om som barn tycker man sannolikt inte om som vuxen heller. Men också tvärtom! Mat som triggar barndomsminnen har ofta en magisk effekt på smakupplevelsen!

Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Om man börjar laga mat i tidig ålder får man mer respekt och förståelse för mat och råvaror. Jag tror också att man då får ett större intresse för matlagning om det uppmuntras från omgivningen att man lagar mat. Men precis som allting annat i livet så krävs det träning och misslyckande för att utvecklas.

Dante har lång erfarenhet av att arbeta med barn och vuxna i olika TV-sammanhang.

– Barn är mycket ärligare och rakare än vuxna! De säger vad de tycker och har ofta många roliga och tokiga idéer! Det gör det väldigt kul, utmanande och intressant att jobba med barn.

BARBIEPASTA

Detta var en klassiker när jag och mina syskon växte upp. Barbiepastan fick sitt namn för att den blir lite rosa när man häller i vispgrädde!

TA FRAM

  • Gul lök
  • Pasta
  • Olivolja
  • Tomatpuré
  • Vitlök
  • Krossade tomater
  • Vispgrädde
  • Salt
  • Socker
  • Parmesanost

REDSKAP

  • Skärbräda
  • Vass kniv
  • Din största stekpanna
  • Stor gryta
  • Vitlökspress
  • Durkslag
  • Slev
  • Måttsats

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och finhacka en halv gul lök.
  2. Koka upp vatten till pastan i en stor gryta. När vattnet kokar lägger du i 400 g pasta och kokar så länge som det står på förpackningen
  3. Värm upp 0,5 dl olivolja i en stekpanna och fräs löken på medelhög värme i 3 minuter, tills den blir genomskinlig och glansig.
  4. Lägg i 1 msk tomatpuré och pressa 2 vitlöksklyftor i stekpannan. Fräs ytterligare 1 minut.
  5. Häll på 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i 15 minuter.
  6. Häll i 1 dl vispgrädde i såsen och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  7. Avsluta med att hälla i 1 tsk salt och 0,5 tsk socker. Smaka av och häll i mer om det behövs!
  8. Häll av den kokta pastan i ett durkslag. Blanda den sedan med såsen i grytan.
  9. Servera i en djup tallrik tillsammans med massa riven parmesanost

TIPS!

Smaka av

Justera smaken för att se vad som blir gott. Krydda lite, smaka och häll därefter i mer om det behövs

Sjuda

När något sjuder ska det preciiis koka lite.