Till minne av Förintelsen – vi lyfter fram några berättelser
27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Minnesdagen infaller det datum när förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som föll offer för Förintelsen. En dag då vi uttrycker vårt stöd för idén om alla människors lika värde. Här lyfter vi fram ett antal författare och deras berättelser som alla skildrar olika livsöden i skuggan av Förintelsen och andra världskriget.
Stjärntecknarna av Vanna Rosenberg
Stjärntecknarna är en ömsint skildring av två barn som försöker överleva i en värld drabbad av krig tar sin utgångspunkt i Förintelsen. Som vuxen läser man in andra världskriget som fond till Doras och Franz lekar, men berättelsen är inte på något tydligt sätt placerad i tid och rum. I stället har Vanna Rosenberg i Stjärntecknarna skapat en tidlös saga där fantasins kraft och helande förmåga är berättelsens nav. Berättelsen passar både vuxna och barn, och i Cecilia Heikkiläs illustrationer väcks berättelsen om de utsatta barnen Dora och Franz till liv.
En perfekt bok att använda i undervisningen – handledning finns att ladda ner här!
Svara rosorna – en serie av av Camilla Lagerqvist
Den älskade serien Svarta rosorna handlar om tre modiga ungdomar som bestämmer sig för att stå upp mot nazisterna.
Sommaren 1943 ska Maja fylla tretton år. Bara några mil ifrån den lilla värmländska byn där hon bor tas judiska familjer tillfånga och skickas till koncentrationsläger. När Maja får två nya vänner – den judiske pojken Ben och den norska flickan Hilde – förstår hon att kriget pågår närmare än hon trott, och att inte heller i det fredliga Sverige kan man känna sig riktigt trygg.
Vintern har kommit till den värmländska byn Gullfors och de tre vännerna får ett telegram: "Isbarnen upptäckta. Ska skickas till Auschwitz. Tyskarna kommer i morgon." Det blir början på ett nytt livsfarligt uppdrag för Svarta rosorna. Ett uppdrag som tvingar dem ut i 30-gradig kyla, genom igensnöade skogar och in i Norge. De inser snart att en fiende kan se ut som en vän och att de inte kan lita på någon ...
Efter att de räddat en judisk familj undan nazisterna i Norge har de tre vännerna haft det ganska lugnt. Men när Bens pappa plötsligt försvinner blir Svarta rosorna indragna i ett nytt äventyr. Uppdraget tar dem ombord på ett tåg som kör i full fart mot Norge, grannlandet där motståndsmän avrättas om de blir upptäckta …
En liten fiskeby i Norge hotas att ödeläggas eftersom nazisterna tror att det bor förrädare där, inser de att människorna i byn måste varnas – och det är bråttom. Uppdraget för dem in i fiendeland, där faror lurar överallt och ingen går att lita på. Det blir deras farligaste resa någonsin, en resa som kommer att förändra deras liv för alltid.
Två av allt av Rose Lagercrantz
Eli lever i Transsylvanien – där som Dracula bodde en gång. Vampyren är död sen flera hundra år, men Eli övar sig i alla fall på att springa om han skulle möta någon annan vampyr. För då måste han kunna fly.
I skolan springer han ikapp med Luli, en fattig flicka som han ger sin matsäck varenda dag. De är tillsammans så mycket de kan, ända tills Luli och hennes syster måste fara till Amerika. Då förändras livet för nu närmar sig kriget, världskriget.
Det var inte vampyrerna som Eli behövde frukta utan soldaterna som dyker upp i den lilla staden. De är starkt fientliga mot judarna – och Eli och hans familj är judar.
Det som händer sen måste Eli försöka glömma, för hur ska han annars kunna leva vidare? Han kan inte prata om det, men det man inte kan tala om måste man skriva, som Luli säger…
Två av allt är en stark berättelse med mycket värme om två barns livsavgörande vänskap i en svår tid. Texten är skriven av Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz har illustrerat berättelsen.
Två av allt är en perfekt bok att använda i undervisningen – ladda ner inspirationsmaterial och handledning här!
Ulrike och kriget • Ulrike och freden samlingsvolym av Vibeke Olsson
Vibeke Olssons böcker om andra världskriget skildrar hur det kunde komma sig att en så stor del av det tyska folket ställde upp för sin Führer. Genom Ulrike Beckenbauers öde visar författaren hur lätt påverkbara unga människor kan vara och hur lätt det är att bli indoktrinerad av skicklig propaganda. Det är skakande skildringar av krigs grymhet, ett svältande folk och ett land i ruiner.
München, september 1939
Andra världskriget har just brutit ut. Ulrike Beckenbauer har under hela sin skoltid blivit utsatt för Hitlers propagandaapparat och är därför en helhjärtad nationalsocialist. Hon tror blint på Tysklands rättvisa och slutliga seger. Det är inte mer än rätt, tycker hon, att Führern skaffar Tyskland livsrum för att ta igen vad man förlorade vid den orättvisa Versaillefreden efter första världskriget. Utan att klaga utstår Ulrike bombangrepp, sömnlösa nätter, hunger och kyla. Hon anger fosterlandsförrädare för Gestapo och får medalj på jackan. Ulrike tycker att hon har gjort något riktigt fint för Stortyskland.
1945, ett land i spillror
Kriget är slut och drömmen om ett Stortyskland är grusad. Ulrike har förlorat sitt hem, sina föräldrar, två bröder och dessutom sin tro på Gud. Men hennes tro på Führern är svårare att rubba. Hon är övertygad om att om han levde skulle han inte låta sitt folk lida så som det gör nu efter den villkorslösa kapitulationen. Ulrikes lön som städerska på Haupbahnhof räcker inte, och för att överleva försörjer hon sig och sina småsyskon som prostituerad. Men inte ens denna förtvivlade utväg kan rädda dem – svälten och bunkerlivet skördar sina offer.
E
En ö i havet av Annika Thor
Ombord på båten som ska föra dem till deras nya hem beskriver Steffi för sin syster vad som väntar dem. En semesterort med palmer längs strandpromenaden, sandstränder med solstolar och glassförsäljare, ett piano och en hund … Steffi och Nelli kommer från Wien och är på flykt undan tyskarnas judeförföljelser. De har skilts från sin mamma och pappa, och Steffi som är tolv år har lovat att ta hand om sin lillasyster. På ön i Göteborgs skärgård är ingenting som de har väntat sig. Här finns bara hav och sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk och ingen talar deras språk. Här ska de bo, vid världens ände. På en ö i havet.
I böckerna om Steffi och Nelli skildras systrarnas livsöden – skolgång, vänskap, förälskelse, mognad – i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt. En ö i havet är den första boken om Steffi och Nelli. Den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. En ö i havet finns även som lättläst.
En perfekt bok att använda i undervisningen – handledning till lättlästutgåvan finns att ladda ner här!