Hjärtevärmande berättelse om att leva med skilda föräldrar
Sonja ska bo hos mamma och pappa varannan vecka. Hos pappa hittar de en jättefin mössa i en flyttlåda. Men mamma tycker att den hon köpt är finare. Så vilken ska Sonja välja? Hon gillar ju båda två. Och hon vill att både mamma och pappa ska vara glada. Med empati, humor och värme låter Måns Gahrton och Johan Unenge huvudpersonen Sonja berätta sin version om hur det är att leva med skilda föräldrar. Sonja och skilsmössan är en vacker och hjärtevärmande berättelse om att landa i en ny familjekonstellation och bit för bit hitta sin plats i den.
Frågestund med Måns och Johan
Berätta kort om Sonja och skilsmössan
Det är en berättelse om en liten flicka som plötsligt bor på två ställen, varannan vecka. Och om hur ett barn kan komma i kläm när föräldrar, trots välvilja, krånglar till saker – och barnet tvingas bli den som är mest vuxen i relationen.
Vad inspirerade er att skriva om just temat skilsmässa?
Vi har egna erfarenheter av det, både som barn och vuxna. Och ämnet är ju universellt, i stort sett alla har en skilsmässa i sin närhet – och vet hur till synes triviala saker kan växa sig till stora problem, ofta på grund av dålig kommunikation. Berättelsen i boken är uppdiktat men känslorna den bygger på är verkliga.
Ni skriver sedan länge böckerna om Eva & Adam och Hotell Gyllene Knorren tillsammans för en lite äldre målgrupp, hur kom det sig att det blev en bilderbok denna gång?
Vi började vårt gemensamma författande för 34 år sen med tecknade serier, och klev sen in i bokvärlden med just en bilderbok, varefter vi bl a gjorde bilderböckerna om Ronny & Julia. På senare år har Johan börjat måla lite friare och ville prova det manéret i bilderboksformen. Vi har saknat att göra bilderböcker ihop, samarbetet mellan bild och text, vad bilden ska säga och valet av de få ord som samverkar bäst med bilden – allt det där älskar vi!
Inte bara barn kommer att känna igen sig i berättelsen, utan även alla vuxna som gått igenom en skilsmässa och gör sitt bästa för att skapa en så bra, ny vardag som möjligt för sig själv, sitt barn och sin ex-partner. Hur kan en bok hjälpa till i den processen?
Det är ju inte en handbok vi skrivit, men vi både tror och hoppas att en vuxen läsare kan känna igen något i sig själv vid läsningen – och kanske faktiskt också se saker i ett nytt perspektiv och inspireras att ändra på något litet som kan betyda mycket för ett barn. Inte minst för att man efter läsningen kanske otvunget kan prata om det man läst med barnet och hitta likheter med något barnet upplevt själv.
Vem kommer att gilla Sonja och Skilsmössan?
Vi tror att barn som läser den främst gläds åt en rolig bok om flicka som har svårt att välja mössa – och kanske på köpet känna igen sig i typen av dilemma. Medan en vuxen läsare läser in vuxna konflikter som kanaliseras i mössor, och förhoppningsvis både blir rörd, fundersam och en aning klokare av att läsa den. Både barn och föräldrar i alla åldrar kan tycka om den, tror vi.