Böckerna om Kulla-Gulla fyller 75 år och ges ut i nyutgåva
Böckerna om Kulla-Gulla har lästs och älskats i generationer. Den första boken om barnhemsbarnet Gulla kom till när författaren Martha Sandwall-Bergström 1945 vann första pris i en barnbokspristävling som Bonniers utlyst. Bokserien bygger på upplevelser som författaren hade i sin barndoms fattiga Småland, sådant som hon hörde berättas, samt litterär inspiration.
Till de böcker som nu ges ut; Kulla-Gulla, Kulla-Gulla håller sitt löfte, Kulla-Gulla vinner en seger, har omslagsillustratören Elisabeth Kugelberg Christofferssons originalbilder till de utgåvor som gavs ut på 60-talet, scannats in på nytt och ny typografi har tagits fram. Flickan som satt modell till Kulla-Gulla på omslagen är Åsa Christoffersson, Elisabeth Kugelberg Christofferssons dotter. Utgivningsdag är 15 april.
Titti Persson, förläggare:
– Kulla-Gulla är både en flickboksklassiker och en proletärroman för barn som målande beskriver den hårda tillvaron för fattiga torpare i gårdagens Sverige. I en tid då vissa politiska strömningar gärna målar upp ett gammeldags Sverige som ett solstänkt försvunnet ideal känns det extra viktigt med den här sortens historiska skildringar som även levandegör smutsen, slitet, svälten och barnarbetet. Lägg därtill i ett jäkla driv i den spännande handlingen och en huvudperson som är nästan omöjlig att inte tycka om i sin okuvliga rättrådighet så har du en bok som förtjänar att kallas klassiker och läsas i 75 år till.
Till nyutgåvan av Kulla-Gulla har Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, skrivit ett efterord.
–Om någon skulle fråga mig idag varför man ska läsa böckerna om Kulla-Gulla, skulle jag svara att förutom att dessa böcker är en viktig del av svensk litteratur och skildrar hur fattigt folk levde i Sverige, innehåller de något vi behöver. Kulla-Gulla är en karaktär som alltid försöker hitta lösningar på alla problem som dyker upp i hennes väg. Hon står på sig mot översittare och försöker skydda de svaga, och samtidigt tror hon människor om gott. Martha Sandwall-Bergströms böcker om Kulla-Gulla innehåller både solsken och mörker, här finns både lyckliga slut och elände, men framför allt finns det hopp. Hopp om att samhället ska kunna bli mer rättvist och hopp om att människor ska lära sig att respektera varandra, skriver Maria Nilson i efterordet.
Kulla-Gulla blir pjäs på Kulturhuset Stadsteatern
För att fira 75-årsjubileet gör Kulturhuset Stadsteatern för första gången pjäs av bokserien. Urpremiär på Stora scenen 4 december 2020. Maja Rung kommer att spela huvudrollen som Kulla-Gulla. För regi står Maria Sid. Dramatisering av Åsa Lindholm. Under året planeras också en fristående samtalsserie om Kulla-Gulla, ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Bonnier Carlsen.